Nem hajlandó zsinagógának nevezni a pittsburghi mészárlás helyszínét az izraeli főrabbi

David Lau, Izrael askenázi főrabbija egy interjúban „erősen zsidó kötődésű helynek” nevezte azt a zsinagógát, ahol szombaton 11 embert meggyilkolt egy antiszemita ámokfutó. Lau rabbi példáját az izraeli ultraortodox lapok is követték.

Nagy felháborodást okozott Izraelben, hogy David Lau, Izrael askenázi főrabbija egy „erősen zsidó kötődésű helynek” és nem zsinagógának nevezte a pittsburghi mészárlás helyszínét. Az eseményről hírt adó ultraortodox újságok szintén nem használták a zsinagóga szót, inkább zsidó központként említették a merénylet helyszínét.

Az Élet Fája zsinagóga Pittsburghben

A pittsburghi Élet Fája zsinagóga egy konzervatív irányzathoz tartozó közösségnek ad otthont, a reform irányzatnak számító konzervatívokat pedig nem ismeri el az izraeli főrabbinátus. Ez sokszor komoly feszültségeket okoz az amerikai zsidóság és az izraeli zsidó vallási életet kézben tartó ultraordoxok között. Az amerikai zsidók nagyjából 18 százaléka tartozik a konzervatív irányzathoz.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma a Twitteren üzente meg, hogy nem ért egyet a főrabbi álláspontjával.

„Zsidókat öltek meg egy zsinagógában. Azért ölték meg őket, mert zsidók voltak. A helyszín, azért volt kiválasztva, mert az egy zsinagóga”

– írta az izraeli kormányfő.

David Lau rabbi tavaly nyáron járt Magyarországon, ahol részt vett az EMIH új kóser vágóhídjának átadásán, és Orbán Viktor is fogadta. A magyar miniszterelnök idén nyáron viszonozta is a főrabbi látogatását, Orbán többek között Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával együtt vett részt a találkozón.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp