A Mephisto óta nem volt ilyen: a Saul fiát választották az év legjobb idegen nyelvű filmjének

Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR). A Magyar Nemzeti Filmalap szerdai közleménye szerint az 1909-ban alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű non-profit szervezet díjazottjainak bejelentése az amerikai “díjszezon” egyik első fontos eseménye.
Az NBR, amely január elején adja át elismeréseit, legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet, Szabó István Mephistóját.

A Saul fiát, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amelyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik, az amerikai Variety, a brit Sight and Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László
Röhrig Géza és Nemes Jeles László

A Variety magazin szerkesztősége nemrég hozta nyilvánosságra az idén kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők tízes listáját (10 Directors to Watch for 2016), amelyen Nemes Jeles László is szerepel. A tíz felfedezettnek különszámot szentel december végén a Variety, és január elején a Palm Springs-i Filmfesztiválon személyesen is köszöntik őket.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy kedden hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Miközben világszerte sorra aratja a babérokat Nemes Jeles László első filmje, a hétvégén véget ért TorinoFilmLab szakmai fórumon már a következő filmtervét díjazták. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv 50 ezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.

Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története. Nemes Jeles László a Saul fiát is jegyző alkotótársakkal – Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvírókkal, Sipos Gábor és Rajna

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp