A hagyomány mindenkié: légy részese Magyarország leggyorsabban növekvő zsidó közösségének

A Bét Orim progresszív zsidó közösség a Covid-időszak kezdete óta megháromszorozta létszámát, az elődök munkáját folytatva még mélyebbé és intenzívebbé tette a vallási életet, eleven ifjúsági életet teremtett és új viszonyt kínált a régi hagyományhoz: újat és aktuálisat, amelynek lényege, hogy a hagyomány mindenkié.

A Bét Orim tagjainak és híveinek száma hónapról hónapra dinamikusan növekszik. Az elmúlt években eleven ifjúsági életet teremtett: fiatal tagjai hozták lére és tették önállóvá a reformmozgalom nemzetközi ifjúsági szervezete, a Támár magyar szervezetét.

A Bét Orim szervezte meg – nagy visszhangot kiváltva – Magyarország egyelőre egyetlen egalitárius, férfiak és nők teljes egyenlőségére épülő reggeli imáját, mert a vallás, a tanulás, az imádkozás és a nemek közti egyenlőség nem ellentétesek egymással. Sőt.

A Bét Orim ma már Magyarország legnagyobb zsidó vallási közösségei közé tartozik, ami azt jelenti, hogy számára a nők és férfiak teljes egyenjogúságán alapuló zsidó vallásosság nem idegen, furcsa, marginális jelenség, hanem büszke és erős áramlata a magyar zsidóságnak. Büszke és erős alternatívája a többi – szintén értékes és fontos munkát végző – közösségnek, irányzatnak.

Ha felkeltette érdeklődésed a közösségünk, akkor gyere, vegyél részt eseményeinken és csatlakozz, mert a Bét Orim – ha szeretnéd – Te vagy. Ehhez jó, ha tudsz rólunk néhány további dolgot.

A Bét Orim ros hásáná ünnepsége a Bálint Házban (Fotó: Bét Orim Facebook-oldala)

1. Mindennél fontosabb számunkra, hogy azonnal otthon érezhesd Magad, hogy ne kelljen egy percig sem feszengeni, ha nem tudsz valamit. Nem kell előre tudni semmit, csak gyere, szeretettel várunk. Mind együtt tanuljuk a hagyományunkat. Az első pillanattól tudod követni az imádkozást, be tudsz kapcsolódni, be tudsz vonódni, mert a hagyomány mindenkié.

2. Elvárás nincs, de ha szeretnél, annyit tanulhatsz, amennyit csak akarsz és már az elején aktív részesévé válhatsz a zsidó hagyomány továbbadásának. Itt a tudás és a vallás gyakorlása nem kizárólag a rabbik és kántorok, nem csak a “profik” terepe, itt a hagyomány mindenkié.

3. Mindegy, honnan jössz, kik voltak a felmenőid, melyik ágon vagy zsidó, ha egyáltalán, ha csatlakozni szeretnél, tárt karokkal várunk, mert a hagyomány mindenkié.

4. Nekünk fontosak azok is, akiket szeretsz – a párod, a szüleid, a barátaid, bárhonnan jöjjenek, bárhová tartozzanak is – mert rájuk ugyanúgy vonatkozik az, amivel az Örökkévaló elhívta Ábrahámot: hogy áldássá legyen a föld minden népe számára. Van rá szertartásunk, hogy zsidó és nem zsidó párok szerelmét, egymásnak fogadott hűségüket az Örökkévaló színe előtt megünnepeljük, mert a hagyomány mindenkié.

5. Nálunk mindegy, hogy a fiadnak lesz bár micvája, vagy a lányodnak bát micvája, egyformán avatjuk fel őket, ugyanúgy tanulják és olvassák a Tórát. Nincs és nem lehet különbség a gyerekeink között, mert a hagyomány mindenkié.

6. Nálunk a menyasszony nem néma és passzív a saját esküvőjén, hanem a hagyománytól inspirált módon szólal meg, tehet vallomást élete fordulópontján, éppen úgy, mint a vőlegény, mert a hagyomány mindenkié.

7. Nekünk minden szerelem, minden szeretetkapcsolat egyformán fontos, minden kölcsönös szerelmet megszentelünk a hagyomány szavaival, mert a hagyomány mindenkié.

8. Nem hiszünk a bűntudatkeltés és a szemrehányás közösségépítő erejében. Mi nem osztályozzuk le, elég jó zsidó vagy-e. Azon dolgozunk, hogy közelebb hozzunk mindenkit, aki jönni szeretne, a Tórához, ami nem a bűntudat, hanem az öröm forrása. Egészen egyszerűen jó, mert a hagyomány mindenkié.

9. Nekünk kiemelten fontos a közösség tagjai közötti egyenlőség, vagyoni helyzettől, társadalmi státusztól függetlenül, bármilyen a vagyoni helyzeted, a társadalmi „állásod”, a testvérünk vagy és felelősek vagyunk érted. Ezt mondani könnyű, ténylegesen megvalósítani nehéz, de mindent megteszünk, hogy így legyen, mert a hagyomány mindenkié.

10. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden hozzánk érkező fillér útja átlátható legyen, hogy méltóak legyünk tagságunk bizalmára. Erre is alapozva a Bét Orim azzá lesz, amivé a közösség és – áttételesen– a támogatóik alakítják, akik a hagyományt jövővé formálják, mert a hagyomány mindenkié.

11. Törekszünk arra, hogy pénzügyileg képesek legyünk másokért felelősséget vállalni, hogy segíthessünk, hogy a közösség maga dönthessen saját sorsáról. Ezért kérjük a támogatásod és várjuk az ötleteidet, az aktivitásodat, a beleszólásodat is. Várjuk, hogy gyere, mert a hagyomány a Tiéd is, mindenkié.

Tanítani, segíteni, figyelni, érzékenyíteni, nagy eseményeket szervezni munka- és energiaigényes. Mindezek miatt kérjük személyi jövedelemadód egyházaknak adható 1%-át. De ne csak add, hanem gyere, légy része, figyelj és hallasd a hangod. Mert a Bét Orim, ha akarod, a Tiéd is, mert a hagyomány mindenkié.

Kérjük, hogy támogass minket az SZJA 1%-kal. A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség Egyház technikai száma: 1751.

A Bét Orim vallási és világi vezetése

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp