Fordulat: a Vatikán tudott a zsidók elleni népirtásról a háború idején

A most napvilágra került dokumentum alááshatja a Vatikán eddigi érvelését.

A Vatikán korábban állította, hogy XII. Piusz pápa nem tudta ellenőrizni a náci atrocitásokról szóló diplomáciai jelentéseket a második világháború idején, és ezért nem ítélte el azokat.

A Guardian friss információi szerint egy újonnan felfedezett levelezés arra utal, hogy a pápa részletes információkat kapott egy megbízható német jezsuitától arról, hogy a németek által megszállt Lengyelországban naponta akár 6000 zsidót és lengyelt is elgázosítanak. A levél ráadásul a vatikáni levéltárból került el a hétvégén, és teljesen alááshítja a pápa már így is elakadt boldoggá avatásáért folyó kampányt.

XII. Piusz pápa

A történészek véleménye már régóta megoszlik Piusz egyházfői teljesítményével kapcsolatban: támogatói szerint csendes diplomáciával mentett meg zsidó életeket, míg a kritikusok szerint hallgatott, miközben a holokauszt tombolt. Ferenc pápa azért tette kutathatóvá a vonatkozó anyagot, hogy árnyalt képet kapjon a nyilvánosság.

A most megtalált levelet 1942. december 14-én Lothar Koenig német jezsuita pap írta, a címzett pedig Pius titkára és régi bizalmasa, valamint Koenig barátja volt, vagyis megbízható forrásból kaphatott a pápa híreket, holott eddig épp azt állította a Vatikán, hogy a források bizonytalansága miatt nem állt ki a zsidókért.

A dokumentum viszont részletes leírást tartalmaz a zsidók kiirtásáról, többek között a kemencékben történő megsemmisítésükről, méghozzá egy olyan jól értesült németországi egyházi forrástól, aki a katolikus ellenállás tagja volt. A németül írt levélben arról számol be, hogy a nácik naponta akár 6000 zsidót és lengyelt is megölnek.

Kapcsolódó cikkünk:

A Vatikán arra biztatta a pápát, hogy hivatalosan ne tiltakozzon az olasz zsidók deportálása ellen

A Vatikán megpróbált elrejteni két holokauszt-árvát a családja elől, és sürgette XII. Piusz pápát, hogy ne tiltakozzon az olasz zsidók deportálása ellen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp