A Vatikán arra biztatta a pápát, hogy hivatalosan ne tiltakozzon az olasz zsidók deportálása ellen

A Vatikán megpróbált elrejteni két holokauszt-árvát a családja elől, és sürgette XII. Piusz pápát, hogy ne tiltakozzon az olasz zsidók deportálása ellen.

Az árvák történetét David I. Kertzer, a Brown Egyetem történésze hozta nyilvánosságra az Atlantic magazinban publikált cikkében, miután rábukkant azokban a vatikáni dokumentumokban, amelyek a holokauszt idején keletkeztek, ám ezidáig titokban tartották azokat. A Vatikán csak nemrég tette kutathatóvá ezeket az iratokat.

Hamarosan kutathatók lesznek a Vatikán holokauszt alatti titkos dokumentumai – Kibic Magazin

Az eddig titkosított iratokhoz való hozzáférést a zsidók már évtizedek óta követelik annak érdekében, hogy világossá váljon, milyen szerepet játszott a Vatikán a holokauszt idején. Ferenc pápa saját kezdeményezése hatására megváltoztatják a Vatikán híres archívumának nevét, a Vatikáni Titkos Levéltár a Vatikán Apostoli Levéltára nevet kapja. A nyilvánosságnak 2020.

A Kertzer által feltárt történet szerint a zsidó Robert és Gréta Finalyt katolikus papok rabolták el és keresztelték meg. Angelo Dell’Acqua, a vatikáni államtitkárság tisztviselője, aki később Róma bíborosa lett pedig kulcsszerepet játszott abban, hogy a Finaly ikreket Franciaországból Spanyolországba csempészésszék.

Mindez azután történt, hogy a francia bíróság elrendelte, hogy a katolikus kolostorban a nácik elől elrejtett gyerekeket adják át a nagynénjüknek. Ez végül csak 1953-ban történt meg, az ikrek ma Izraelben élnek.

XII. Piusz pápát már régóta azzal vádolják, hogy szemet hunyt a holokauszt eseményei felett. Kertzer cikke pedig csak erősíti ezeket a vádakat. A történész beszámol egy olyan feljegyzésről, amely szerint Piusznak azt tanácsolják, hogy hivatalosan ne tiltakozzon közel 1100 római zsidó Auschwitzba deportálása ellen 1943-ban.

XII. Pius pápa tudott a zsidók lemészárlásáról, de nem tett semmit – Kibic Magazin

XII. Pius pápa szándékosan hagyta figyelmen kívül a holokausztról szóló jelentéseket, derül ki a nemrég megnyitott vatikáni dokumentumokból. A kutatók szerint a pápa közeli munkatársai azon a nézeten voltak, hogy a zsidók eltúlozzák a mészárlás mértékét. A pápa valós időben kapott jelentéseket a zsidók kiirtásáról, de munkatársai kétkedéssel fogadták ezeket, részben antiszemita érzelmeik miatt – ezt szűrték le a kutatók az első betekintés alapján.

Dell’Acqua azt tanácsolta XII. Piusznak, hogy személyesen beszéljen a német nagykövettel, és a beszélgetésen „azt javasolja neki, hogy ne rontsanak a zsidók amúgy is súlyos helyzetén” – állapította meg Kertzer. Egyúttal arra kérte a pápát, hogy ne tiltakozzon nyilvánosan a lépés ellen.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp