Frölich Róbert: Az ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját

Az országos főrabbi a Horthy Miklós előtt tisztelgő Lázár Jánosnak üzent a volt kormányzó antiszemita leveleit idézve.

Vasárnap Kenderesen tartották Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját, amelyen több más fideszes politikus mellett Lázár János építési és közlekedési miniszter is jelen volt. A Telex tudósítása szerint Lázár a következőket mondta:

„Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét, tisztelik Horthy Istvánt és emlékezetét. Azért jöttünk össze hogy fejet hajtsunk és emlékezzünk.”

Lázár János szerint „Horthy ugyanis ha valami, akkor három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” – írja a lap.

Lázár János szavaira a Facebookon reagált Frölich Róbert országos főrabbi, aki két bejegyzésében két levelet idézett Horthytól.

 

Az elsőt Teleki Pálnak írta 1940-ben:

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

A másikat pedig Hitlernek 1943-ban:

„Excellenciás uram!

Excellenciád baráti meghívását követve folyó hó 16-án a klessheimi kastélyba utaztam, hogy a szövetségi viszonynak és a közös érdekeknek megfelelően kicseréljük gondolatainkat az együttműködésünkre vonatkozó kérdéseket illetően.

Minthogy nagy jelentőséget tulajdonítok az országaink közötti nyílt és bizalomteljes kapcsolatok változatlan fenntartásának, kötelességemnek tartom, hogy kellő részletességgel válaszoljak azokra a szemrehányásokra, amelyeket az ebből az alkalomból tartott hosszú megbeszéléseink során nekem tettek.

Az egyik szemrehányás arra vonatkozott, hogy Magyarországon állítólag túl enyhén kezelik a zsidókat. Ebben a kérdésben minden elbizakodottság nélkül hivatkozhatom arra, hogy annak idején én voltam az első, aki szót emeltem a zsidók destruktív magatartása ellen, és azóta megfelelő intézkedéseket tettem befolyásuk visszaszorítására. Emiatt az akkoriban új irányzat miatt országomat Németország és az egész többi világ bojkottálta. Az általam hozott intézkedések azonban gyakorlatilag elvették a zsidóktól azt a lehetőséget, hogy tovább gyakorolják káros befolyásukat az ország közéletére. Hogy ennek folyamán micsoda óriási nehézségeket kellett legyőzni, az abból a körülményből adódik, hogy a kereskedelem és az ipar annak előtte majdnem teljesen a zsidók kezében volt.

A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

„Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek”

– fogalmazott bejegyzésében az országos főrabbi.

Lázár János 2019-ben egy videót is megosztott arról, hogy ellátogatott Horthy Miklós kenderesi sírjához abból az alkalomból, hogy a volt kormányzó 100 éve belovagolt Budapestre. Akkor a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete bírálta kemény hangú közleményben a fideszes politikust:

A nácizmus üldözöttei szerint szégyenletes volt Lázár János akciója Horthy sírjánál

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete kemény hangú közleményben bírálja Lázárt azért, mert a Fidesz politikusa Horthy Miklóst méltatta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp