A város lesz a gyulai rabbiház többségi tulajdonosa, hogy fel tudják újítani az épületet

A Mazsihisz haszonélvezeti jogot és garanciát kap annak érdekében, hogy a kulturális és turisztikai célú fejlesztést a Szövetség által képviselt közösség szellemiségének megfelelően hajtják végre.

Gyula képviselő-testületének múlt heti ülésén Görgényi Ernő polgármester arról számolt be, hogy a Bartók Béla utca 1. szám alatt található egykori rabbiház 51/100-ad tulajdonrésze a helyi önkormányzat tulajdonába kerül, adta hírül a beol.hu.

Az egykori rabbiház Gyulán

A rabbiház felújítását ugyanis TOP Plusz pályázati rendszer keretében tervezik megvalósítani, de a pályázati kiírás szerint csak olyan ingatlanra lehet pályázni, ami többségi önkormányzati tulajdonú. Az épület viszont a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonában van, ezrét a Szövetség azt javasolta, hogy annak 51 százalékos többségi részét önkormányzati tulajdonba adja adományként, ajándékozás jogcímen.

A szerződés feltételei között szerepel az ingyenes tulajdonszerzés mellett a Mazsihisz javára haszonélvezeti jog alapítása és egyéb garanciák annak érdekében, hogy a kulturális és turisztikai célú fejlesztést a szövetség által képviselt közösség szellemiségének megfelelően hajtják végre, írja a békési hírportál.

A viszonylag jó állapotban megmaradt gyulai rabbiház megújítása már 2022-ben is felmerült. Alt Norbert alpolgármester akkor arról beszélt, hogy a felújítás után emlékhellyé alakítják az épületet. Valamint elmondta, hogy az 1910-es évek elején emelt épület a gyulai zsinagóga mellett található, a legrosszabb állapotban lévő tetőszerkezetet már néhány éve felújították.

Felújítás után emlékhellyé alakítják az egykori zsidó rabbiházat Gyulán

Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában címmel rendeznek kétnapos konferenciát a Békés megyei városban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp