A nácizmus üldözöttei szerint szégyenletes volt Lázár János akciója Horthy sírjánál

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete kemény hangú közleményben bírálja Lázárt azért, mert a Fidesz politikusa Horthy Miklóst méltatta.

Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy Lázár János ellátogatott Horthy Miklós kenderesi sírjához abból az alkalomból, hogy a volt kormányzó 100 éve belovagolt Budapestre. „Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – jelentette ki a fideszes politikus a látogatásról készített videóban.

Lázár János Horthy Miklós sírjánál Kenderesen

Ezzel kapcsolatban közleményt adott ki Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB), amelyben Schiffer János elnök keményen bírálja a Fidesz politikusát. A közlemény szerint a NÜB

„történelmi és politikai tekintetben tragikusnak, kegyeleti szempontból pedig gyalázatosnak tartja, hogy a Fidesz egyik vezető politikusa, Lázár János volt kancelláriaminiszter a hétvégén nyilvánosan méltatta Horthy Miklóst, és virágot vitt az országot mély humanitárius és gazdasági katasztrófába taszító kormányzó sírjára”.

Lázár fentebb idézett kijelentése pedig „mélyen sérti annak a több százezernyi halottnak az emlékét, akik a Horthy-korszak végzetesen elhibázott politikája és vállalhatatlan világnézete miatt vesztették életüket”. A NÜB úgy látja, a korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter „kegyeletinek gondolt megnyilvánulása valójában azon magyar áldozatok emlékének meggyalázása,

  • akiket a fehérterror során Horthy beleegyezésével meggyilkoltak,
  • akiket a Horthy-rendszer alatt aláírt törvények származásuk miatt megfosztottak megélhetésüktől, majd életüktől,
  • akiket a magyar határtól 1600 kilométerre lévő Don-kanyarba hajtottak a „magyar határ” megvédésére, és ott haltak meg Horthy parancsára,
  • akik Horthy sodródó politizálása miatt bekövetkezett náci megszállása után vesztették életüket,
  • vagy akiket az önmagát meggyőződéses antiszemitának tartó Horthy tudtával haláltáborokba deportáltak és megöltek”.

„A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete a Horthy-korszak áldozatainak és a holokauszt túlélőinek nevében óriási politikai felelőtlenségnek tartja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere ilyen, s ehhez hasonló módszerekkel, különböző szoborállításokkal és pozitív gesztusokkal igyekszik tisztára mosni annak az embernek az emlékét, akinek a lelkén több százezer ártatlan – ellenálló, antifasiszta, zsidó, cigány – magyar ember halála szárad” – írják.

„Félő, hogy ha a Horthy-korszak legitimálása ilyen politikai elszántsággal folytatódik tovább a kormányzópártok részéről, akkor a magyar társadalomban újra felébred a tömeges antiszemitizmus rettenetes szörnye. Véleményünk szerint mostani szégyenletes akciója miatt Lázár János személyes felelősséggel tartozik, ha ez megtörténik”

– zárul a NÜB közleménye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp