Horthy Miklós bevonulására emlékeztek szélsőjobbosok Budapesten

Lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten. A volt kormányzóról több fideszes politikus is megemlékezett.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom nevű párt tartott megemlékezést Horthy budapesti belovaglásának 100. évfordulója alkalmából. Az Index helyszíni tudósítója szerint legalább ötszázan vonultak fáklyákkal Budán.

A Mi Hazánk lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós 100 évvel ezelőtti fővárosi bevonulására (Forrás: Index videó)

A párt  elnöke, Toroczkai László az MTI tudósítása szerint a megemlékezésen Horthy Miklós egykori beszédére utalva azt mondta, Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött. Ma pedig azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja – tette hozzá.

Szerinte a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, „elmeháborodott” Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus. Közölte, a modern vörösöket ugyanaz vezeti, mint 1918-1919-es elődeiket: a nemzet megtörése. A Mi Hazánk viszont szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre – mondta Toroczkai.

„Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk”

– utalt az Auróra elleni neonáci támadásra a radikális párt vezetője.

Fáklyás felvonulás (Forrás: Index videó)

Novák Előd, a párt alelnöke is a Tanácsköztársasághoz hasonlította a jelenlegi városvezetést. Azt mondta, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat szintén megtagadja a nemzet ezeréves múltját, amikor száműzi Szent István szobrát. Majd bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren.

A fáklyás menet egy, a későbbi kormányzó bevonulását jelképező fehér ló felvezetésével a Bartók Béla úton, az egykori Horthy Miklós úton haladt a Szent Gellért térig, ahol száz évvel ezelőtt elhangzott a Nemzeti Hadsereg akkori fővezérének beszéde.

A téren a felvonulókat ellentüntetők várták, a csoport „mocskos nácik” és „mocskos Horthy” rigmusok skandálásával igyekezett megzavarni a rendezvényt. A rendőrök szétválasztották a két tábort, így atrocitás nem történt.

Ellentüntetők (Forrás: Index videó)

Horthy bevonulására több kormánypárti politikus is megemlékezett. Lázár János a Facebook-oldalán közzétett videóban adta hírül, hogy ellátogatott Horthy Miklós kenderesi sírjához. „Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – jelentette ki Lázár a videóban. A szintén fideszes Boldog István is a közösségi média felületét választotta, hogy hálát mondjon a „kormányzó úrnak” azért, hogy „a vörös rongyokba öltöztetett Budapestet újra a nemzet fővárosává tette”.

A szélsőjobbosok lovas vonulását szombaton közös sajtótájékoztatón ítélte el a DK, az MSZP és a Párbeszéd. Karácsony Gergely pedig a Facebookon osztotta meg ellenérzését az eseménnyel kapcsolatban. 

„Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban” 

– írta a főpolgármester, aki hozzátette:

„A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp