19. századi szegedi zsidó anyakönyveket próbál megmenteni az OR-ZSE könyvtára

A szegedi zsidóság 218 éves anyakönyvi gyűjteménye hamarosan kalapács alá kerül Izraelben. Az OR-ZSE adománygyűjtésbe kezdett, hogy az egyedülálló anyag az intézmény könyvtárába kerülhessen.

A jeruzsálemi Kedem Aukciósház május 8-án elárverezi a szegedi Mohél-könyvek gyűjteményes kötete, amely a közösség több ezer tagjának héber nevét, életrajzi és genealógiai adatait tartalmazza az 1806-1859 közötti időszakból, adta hírül a mazsihisz.hu.

Fotó: Bidspirit

A Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) szeretné, ha a magyar zsidóság egyedülálló genealógiai forrása az intézmény könyvtárába kerülne. Ennek érdekében adománygyűjtésbe kezdett az egyetem, aminek célja, hogy

megvásárolják az Izraelben 2000 dollár indulóáron árverésre kerülő unikális anyakönyvet az OR-ZSE Könyvtárába helyezhessék el. Az anyagot ott digitalizálják, archiválják és nyilvánosan kutathatóvá teszik több ingyenes adatbázisban.

Amennyiben a szegedi Mohél-könyvek megvásárlása nem valósul meg, akkor az összegyűlt adományt árverésen kínált, családtörténeti vonatkozású magyarországi zsidó kulturális javak megszerzésére fordítják, olvasható a Mazsihisz honlapján.

Az adományokat a következő a következő adatokkal várják május 8-án, reggel 10 óráig:

  • Számlatulajdonos: OR-ZSE
  • Bankszámlaszám: 11708001-20544557
  • Közlemény: mohél-könyv adomány

2021-ben az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen vásárolt meg hét, 19. és 20. századi, a magyarországi zsidó közösség életével összefüggő dokumentumot, amelyek szintén a Kedem Aukciósház katalógusában bukkantak fel.

Nem kerülnek kalapács alá a magyarországi zsidóság életével összefüggő ritka dokumentumok

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint az Izraeli Nemzeti Könyvtár közös akciója biztosítja a dokumentumok hosszú távú megőrzését és nyilvános hozzáférését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp