Izrael elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását

Izrael egyúttal megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter éles hangú nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni támadását. Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi rend súlyos megsértése, amelyet Izrael elítél.

Jair Lapid

Lapid felszólította az Ukrajnában tartózkodó izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét, és siessenek az ország nyugati részén található szárazföldi határátkelőhelyekre, ahol már várják őket az izraeli kiküldöttek. Elmondta, hogy Izrael képviselői életük kockáztatásával továbbra is Ukrajnában maradnak, hogy segítsék az ott tartózkodó izraelieket és az ottani zsidó közösségeket, és mindent elkövetnek az emberek kimentése érdekében öt ország határátkelőinél.

Izrael első, Oroszországot megnevező, nyilvánosan bíráló nyilatkozatában Lapid azt is leszögezte, hogy Izrael jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával és Oroszországgal is, és közölte, hogy kész humanitárius segítséget felajánlani az ukrán állampolgároknak. Izrael értékelése szerint 5 millió menekült várható Ukrajnából. További izraeli diplomaták végeztek PCR-teszteket, hogy szükség esetén készen álljanak a külföldre utazásra segítséget nyújtani.

Izrael eközben megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából. A már Lvivbe, a lengyel határ közelébe evakuált izraeli nagykövetség szerint mintegy 8000 izraeli tartózkodik jelenleg Ukrajnában. A követség munkatársai elmondták, hogy szerdáig több száz kérvényt kaptak Kijevben élő izraeliektől, akik segítséget kértek tőlük a távozáshoz.

„Arra készülünk, hogy fogadjuk az izraelieket és a zsidókat, majd továbbszállítsuk őket Lengyelországba. Az elkövetkező órákban emberek tömegére számítunk. Felszólítjuk az izraelieket, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát”

– nyilatkozta Michael Brodszki, Izrael ukrajnai nagykövete a Ynet-nek.

„Elárasztanak bennünket az izraeliek telefonhívásai, hajnali öttől nem hagyják abba a csörgést. A segítségre szorulók jöjjenek Lvivbe, minden izraeli állampolgárnak igyekszünk segítséget nyújtani. Egyelőre itt maradunk, de minden a helyi fejleményektől függ, és ha veszély fenyegeti a kiküldötteket, akkor természetesen innen is evakuáljuk őket” – tette hozzá a nagykövet.

https://www.youtube.com/watch?v=K3DBtN8Q-7o

„Hallottunk robbanásokat, itt is voltak légvédelmi riasztások, és a médiában beszámoltak több katonai célpont elleni támadásról ezen a környéken is. Az az igazság, nem gondoltuk, hogy ez fog történni, de ez az új valóság” – mondta a nagykövet.

A jeruzsálemi külügyminisztérium képviselője a katonai rádiónak elmondta, hogy ismét felszólították az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy haladéktalanul próbáljanak meg eljutni a szárazföldi határátkelőkhöz Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Moldova vagy Románia felé, ahol már segítik továbbjutásukat Izrael felé. Ukrajna légterét lezárták, ezért már csak szárazföldi úton készülnek az emberek kimenekítésére.

A kijevi zsidó közösség vezetője a rádióban arról számolt be, hogy közösségük repülőtér közelében élő tagjai bombázásokra ébredtek, melyekbe a házaik falai beleremegtek. A katonai rádió csütörtöki beszámolója szerint növekedett az izraeli bevándorlást kérő zsidók száma Ukrajnában és Oroszországban is, és az izraeli hatóságok felkészülnek befogadásukra.

A Mazsihisz és az EMIH is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború kapcsán – Kibic Magazin

A zsidó hitközségek felkészültek a Magyarországra érkező menekültek megsegítésére. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, mind a Mazsihisz, mind pedig az EMIH közleményt adott ki, amelyben aggodalmukat fejezik ki a kialakult háborús helyzet miatt. „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalommal figyeli az Ukrajna területe ellen megindított katonai műveleteket.

A háború kitörése nyomán a 160 ukrajnai zsidó közösség rabbijai együttesen arra kérték a közösségek vezető tagjait, hogy tartsanak be minden iránymutatást, s gondoskodjanak a településükön élő összes zsidóról. Hangsúlyozták, hogy mellettük, az országban maradnak.

„Ugyanakkor mindenki, aki biztonságosan el tudja hagyni Ukrajnát, jobban jár, ha szárazföldi átkelőkön keresztül ezt teszi” – áll közleményükben.

„Az országban élő rabbik és az ultraortodox Chabad mozgalom küldötteinek többsége, noha izraeli vagy amerikai állampolgársággal rendelkezik, felelősségvállalásból továbbra is ott marad, hogy gyülekezeteivel legyen e nehéz pillanatokban”

– közölték. (MTI)


 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp