A Mazsihisz és az EMIH is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború kapcsán

A zsidó hitközségek felkészültek a Magyarországra érkező menekültek megsegítésére.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, mind a Mazsihisz, mind pedig az EMIH közleményt adott ki, amelyben aggodalmukat fejezik ki a kialakult háborús helyzet miatt.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalommal figyeli az Ukrajna területe ellen megindított katonai műveleteket. Együtt érzünk Ukrajna polgáraival, különösen a kárpátaljai magyarsággal, azon belül is zsidó hittestvéreinkkel”

– áll a Mazsihisz közleményében.

A közleményből az is kiderül, hogy a Mazsihisz „az elmúlt hetek folyamán megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére”. Valamint „felvette a kapcsolatot az illetékes magyar hatóságokkal, a nemzetközi zsidó szervezetekkel és folyamatosan nyomon követi az események alakulását”.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szintén támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget.

„Köves Slomó vezető rabbi az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Meir Stamblernek felajánlotta a magyar zsidó közösség segítségét, Mendel Wilhelm ungvári rabbinak pedig megígérte, hogy ha szükséges, a kárpátaljai közösség tagjait huzamosabb ideig is ellátják Magyarországon”

– olvasható az EMIH által kiadott közleményben.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség ezen túl „felajánlotta segítségét az Ukrajnában ragadt izraeli állampolgárok kimenekítéséhez is, mellyel kapcsolatban Köves Slomó egyeztetett Michael Brodskyval, Izrael ukrajnai nagykövetével, valamint Yakov Hadas-Handelsmannal, Izrael magyarországi külképviseletének vezetőjével.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp