Relativizálja a holokausztot a Zsidó deportáltak utcanév?

Antiszemita román politikusról elnevezett utcában folytatódik a zsidó áldozatoknak emléket állító utca Nagyváradon. A helyi média szerint képmutató a váradi önkormányzat szolidaritása a zsidósággal, amíg az egyik leghíresebb román antiszemita politikusról is neveznek el utcát a városban.

Zsidó deportáltak utcájának hívják január elsejétől kezdve a nagyváradi Sucevei utcát. A kezdeményezés a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja (FCER) részéről érkezett a nagyváradi önkormányzathoz, mivel a váradi zsidóság többsége a város ezen részén lakott a második világháború idején, és azt megelőzően is. A helyi lakosok és a helyi média azonban kérdéseket vetett fel az elnevezéssel kapcsolatban.

Az utca képe a század elején

„Elég furcsán fog hangzani, amikor a „Hol laksz?” kérdésre azt kell válaszolniuk az érintetteknek, hogy „a Zsidó deportáltak utcáján”, vagy amikor a Zsidó deportáltak utcájára hív taxit valaki. stb. Az ilyen óhatatlanul adódó beszédhelyzetek miatt mintegy trivializálódik a tragédia és annak emléke”, írja Pap István cikkében az erdon.ro hírportálon.

Az újságíró felveti, jobb lett volna a Zsidó mártírok elnevezést adni az utcának, ám ez a név állítólag nem felelt meg a váradi önkormányzatnak, mert az a teljes zsidóság szenvedésére, nem pedig csak a nagyváradi gettóból elhurcolt zsidókra utaló megnevezés lenne.

Az erdon.ro cikke szerint ez az indoklás azt jelzi,

„hogy a polgármesteri hivatal a váradi zsidó közösség kérelme mögé bújva emeli ki a közvélemény előtt a nagyváradi, tehát az egykori magyarországi zsidóság szenvedéseit, hogy ezzel is relativizálhassa a romániai holokausztot”.

Anna Frank emlékszobor az utcában

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a Zsidó deportáltak utcája az Octavian Goga utcában folytatódik. Octavian Goga román politikus költő volt, aki többek között antiszemita nézeteiről volt ismert, valamint arról kevesebb mint másfél hónapos miniszterelnöksége alatt (1937. december 29. – 1938. február 11.) állampolitikává emelte a zsidóüldözést. Octavian Goga miniszterelnöksége alatt a kormány a romániai zsidóság megélhetését, illetve életét veszélyeztető döntéseket hozott, és mindezzel Goga és bűntársai a romániai holokauszt folyamatának elindítói voltak.

A teljes cikk itt olvasható:

A szemforgatás magasiskolája, avagy hogyan relativizálja a holokausztot a nagyváradi önkormányzat – ERDON

Pap István Mert elég furcsán fog hangzani, amikor a „Hol laksz?” kérdésre azt kell válaszolniuk az érintetteknek, hogy „a Zsidó deportáltak utcáján”, vagy amikor a Zsidó deportáltak utcájára hív taxit valaki. stb. Az ilyen óhatatlanul adódó beszédhelyzetek miatt mintegy trivializálódik a tragédia és annak emléke. Ezért is lenne talán jobb a Zsidó mártírok elnevezés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp