Teljesültek az izraeli ápolók sztrájk követelései

Az izraeli parlament enyhítette vagy eltörölte a járvány miatt bevezetett új korlátozásokat is, ugyanis a vendéglátósok egyenesen fellázadtak a döntések ellen, és módosították a Netanjahu által bejelentett egyszeri pénzsegély elvét is.

Követeléseik teljesítésével véget ért az ápolók sztrájkja Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Az ápolók szövetsége és a pénzügyminisztérium között megszületett egyezség szerint kétezer új ápolói állást hoznak létre az egészségügyi intézményekben, és időlegesen, a koronavírus-járvány elleni harc idejére több száz orvost és biztonsági őrt alkalmaznak.

Az izraeli parlament (kneszet) koronavírus-témákkal foglalkozó bizottsága megvitatta és felülvizsgálta a kormány múlt csütörtöki korlátozásait, és enyhítette vagy eltörölte jelentős részüket, amelyeket nem támasztottak alá a bevezetésüket igazoló járványügyi adatok.

Nem fogadták el a tengerpartok és uszodák hétvégi látogatásának tilalmát, mert az adatok szerint csak nagyon kevesen kapták el a vírust ezeken a helyeken, és kedden szavaznak a vendéglőkről. A bizottság Likudhoz tartozó rebellis vezetőjét Benjámin Netanjahu miniszterelnök megfenyegette, hogy elmozdítja a kormányzati döntések megkérdőjelezése miatt.

A múlt heti döntések először a vendéglők pénteki bezárását írták elő, de a tulajdonosok fellázadtak, és megtagadták annak végrehajtását, mert nem akarták kidobni a már nagy értékben megvásárolt élelmiszer-alapanyagokat. Ezután a kormány meghosszabbította nyitva-tartásukat.

A koronavírussal foglalkozó kneszetbizottságtól származó információk szerint a testülethez eljutó egészségügyi minisztériumi adatok alapján igen csekély mértékűek a vendéglői fertőzések, és ezért ezek a létesítmények várhatóan ismét kinyithatnak, de eleinte valószínűleg a teraszokon történő felszolgálásra kell korlátozniuk tevékenységüket.

Rn Huldai, Tel-Aviv polgármestere ehhez már engedélyezte számukra a rendkívüli közterület-használatot, de az éttermek tulajdonosai egyelőre ragaszkodnak hozzá, hogy a biztonsági rendszabályok betartásával a belső, klímaberendezésekkel ellátott terek is nyitva maradhassanak a rendkívül meleg izraeli nyárban.

A kormányon belül működő gazdasági csúcskabinet módosította a múlt héten Benjámin Netanjahu által a helyi tévécsatornákon egyenes adásban bejelentett egyszeri pénzsegélyre vonatkozó rendelkezését. Az eredeti bejelentés szerint minden izraelinek 750 sékelt (mintegy 70 ezer forintot) juttattak volna, a friss elképzelés szerint azonban – a koalícióban részt vevő Kék-fehér párt követelésére – a legnagyobb keresettel rendelkezők nem kapnak belőle, a legnehezebb helyzetben lévők viszont több pénzhez jutnak.

A koronavírus tavaszi megjelenése óta 52 003 embernél mutatták ki a kórt Izraelben. Jelenleg 29 434-en fertőzöttek, 664 embert ápolnak kórházban, közülük 80-an vannak lélegeztetőgépen. A bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 415.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp