Meghalt Herman Wouk

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A világhírű Zendülés a Caine hadihajón című regény amerikai zsidó szerzője május 27-én töltötte volna be 104. életévét. Könyveiben leginkább háborús élményeivel, illetve a zsidóság múltjával és jelenével foglalkozott.

Herman Wouk orosz zsidó emigránsok gyermekeként született New Yorkban 1915. május 27-én. A Columbia Egyetemen végzett, dramaturgként dolgozott. Miután az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, önként jelentkezett a haditengerészethez, 1943-tól a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált, nyolc partraszállásban vett részt, több kitüntetést is kapott.

Herman Wouk

A háború után kezdett el írni, először rádiójátékokat, első regénye, az Aurora hajnalpír 1947-ben jelent meg. A nagy sikert azonban a Zendülés a Caine hadihajón című regénye hozta meg számára 1951-ben, a személyes háborús élményeken alapuló könyv Pulitzer-díjat kapott, tucatnyi nyelvre fordították le, színpadi és filmváltozat is készült belőle.

Woukot a háborús témákon kívül a zsidó múlt és jelen is foglalkoztatta, az 1959-ben megjelent Én Istenem című könyvében a zsidó hit személyes értelmezését adja. A ’90-es években kiadott Remény és Dicsőség című regények pedig Izrael történelmébe engednek betekintést.

1937 óta vezetett, száz kötetnél is terjedelmesebb naplóját 2008-ban a Kongresszusi Könyvtárnak adományozta, digitális változata nyilvánosan hozzáférhető. 2008-ban ő volt az, aki először megkapta a Kongresszusi Könyvtár életműdíját regény kategóriában. Memoárját százéves korában fejezte be.

(Index)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp