Elie Wiesel nevét viseli az új amerikai népirtás elleni törvény

A Nobel-díjas holokauszt túlélőről elnevezett jogszabály szerint a népirtás megelőzése nemzetbiztonsági kérdés.

Hétfőn írta alá Donald Trump amerikai elnök azt a törvényt, amelyet Elie Wieselről neveztek el és mind a republikánusok, mind a demokraták támogatták.

Az Elie Wiesel Népirtás és Atrocitás Megelőző Törvény célja az, hogy az USA hatékonyabban reagáljon a potenciális népirtásokra. A jogszabály nyomán megalakul az ún. Tömegmészárlások Különítmény és elképzelhető, hogy a népirtásokkal kapcsolatos adatok a Kongresszus elé fognak kerül más bűnözési beszámolókkal együtt. Ezen kívül olyan embereket képeznek majd ki, akik kisebb jelek alapján képesek lesznek felfedezni időben a kialakuló atrocitásokat.

A törvényjavaslatot még 2017 júniusában terjesztette fel néhány demokrata és republikánus képviselő.

„Amerika ereje az értékeiben rejlik. Nemzeti érdek, hogy az USA minden diplomáciai, gazdasági és törvényes eszközt bevessen annak érdekében, hogy megelőzze a súlyos helyi konfliktusokat”, mondta az törvényt támogató egyik demokrata párti képviselő, Ben Cardin. „Sajnálatos módon ezek az atrocitások ma is megtörténnek, és mi nem várhatunk tovább.”

Elie Wiesel 1986-ban kapott Nobel-díjat, és 2016-ban halt meg. Egyike volt annak a 14000 zsidónak, akiket Auschwitzba deportáltak egy román kisvárosból 1944 májusában. Az édesanyja és a fiatalabb húga nem jött vissza a haláltáborból.

Trump signs into law genocide prevention act named for Elie Wiesel

US President Donald Trump on Monday signed into law bipartisan legislation named for the late Holocaust survivor and Nobel Laureate Elie Wiesel, the White House announced in a statement. The Elie Wiesel Genocide and Atrocities Prevention Act aims to improve the US response to emerging or potential genocides and passed final votes last month in the Senate and the House of Representatives.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp