Mintegy kétszázezren vettek részt Tel-Avivban a meleg büszkeség napján

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeli zsidó lakosság toleranciája jelentősen megnőtt az utóbbi időkben a melegekkel kapcsolatban. A megkérdezettek hetvenhat százaléka támogatja az egyneműek házasságának lehetővé tételét, míg tavaly szeptemberben egy hasonló felmérésben csak hatvannégy százalék állt ki mellettük.

A városháza becslése szerint mintegy kétszázezren vettek részt Tel-Avivban a Közel-Kelet legnagyobb büszkeség napi rendezvényein, amelyeket idén tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg. Idén Nők a változásért jelszóval hirdették meg és a nők melegjogi szervezetekben betöltött szerepét hangsúlyozzák a több tízezres felvonuláson, amelyet tengerparti koncertekkel fejeznek be.

Az évente megtartott menet mára valóságos népünnepéllyé nőtte ki magát Tel-Avivban. Idén harmincezer külföldi vendéggel közösen a szabadság és a másság elfogadásának értékeit dicsőítik az izraeliek.

http://www.youtube.com/watch?v=IhauiIa6Ofc

A Ron Huldai polgármester köszöntőjével megindított menet a város – Jáfóval szomszédos – hatalmas tengerparti parkjába vonult. Az időjárás ezúttal nem kedvezett a büszkeség napjának: a városban harminchárom fokos melegben, tűző napon meneteltek a melegek, és velük együtt – szolidaritásuk és támogatásuk jeleként – sok ezer heteroszexuális is. A mentőszolgálat nyomatékosan figyelmeztetett a napszúrás veszélyére és felszólították a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal vizet, és folyamatosan pótolják folyadékveszteségüket.

A jobboldali kormányzó Likud párt első nyíltan homoszexuális képviselőjét, Amir Ohanát a felvonulás előtt megfenyegették,  ezért a kneszet biztonsági őrt rendelt mellé, aki vele együtt vett részt az felvonuláson. Mellette menetelt többek közt a Likud szélsőségesebb – héja – szárnyához tartozó Miri Regev kulturális és sportminiszter asszony is.

Amir Ohana (bal oldalt)
Amir Ohana (bal oldalt)

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja beszámolt arról, hogy közösen vonult fel egy egész tartalékos tüzér zászlóalj is, amelynek tagjai így kívánták kifejezni szolidaritásukat egy homoszexuális társukkal, akivel együtt harcoltak a második libanoni háborúban és a két évvel ezelőtti (palesztinok elleni) Erős Szikla hadműveletben.

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeli zsidó lakosság toleranciája jelentősen megnőtt az utóbbi időkben a melegekkel kapcsolatban. A megkérdezettek hetvenhat százaléka támogatja az egyneműek házasságának lehetővé tételét, míg tavaly szeptemberben egy hasonló felmérésben csak hatvannégy százalék állt ki mellettük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp