Sávuot: Sajtos brokkolis Casserole

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Sávuot (Hetek) zsidó ünnep kulináris részét Izraelben főként a tejes alapú ételek jellemzik. Ilyenkor sok sajtos Casserole-t, mindenféle tésztákat, túrótortát, gyümölcsöket, süteményeket eszünk, melyek rendszerint rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaznak. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
De jó hír, hogy lehet finom ünnepi ételeket készíteni alacsony zsír- és kalóriatartalmú, ugyanakkor kalciumban és fehérjékben gazdag alapanyagokból is. Szerintem egyszerű és egészséges recept ötlet a zöldségekből és alacsony zsírtartalmú sajtokból készült Casserole. Sokféle zöldséget keverhetünk össze, például: gomba, hagyma, póréhagyma, karfiol, brokkoli, cukkini, édes burgonya, sütőtök és sárgarépa…, hozzáadunk tojást, és legfeljebb 5%-os sajtot (pl. Tejföl, bolgár sajt, Cfatit, …), aztán be a sütőbe.

Ha az ünnep folyamán mégis kalóriadús finomságokkal megrakott asztalhoz kerülnénk, nem kell megijednünk, nyugodtan megpakolhatjuk a tányérunkat azzal, amit a leginkább szeretünk, aztán másnap visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozásunkhoz, természetesen sok testmozgással kiegészítve.

Hozzávalók (12 adag):
olívaolaj vagy repceolaj 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva 1/2 brokkoli 1 csésze 3%-os Cottage sajt1 csésze 3% krémtúró1 köteg apróra vágott metélőhagyma 2 evőkanál liszt 3 tojás só, bors

Elkészítés:
Egy serpenyőben alacsony lángon megmelegítjük az olajat, és átlátszóra pirítjuk benne a hagymát.A felvágott brokkoli-szirmokat körülbelül két percig forró vízben főzzük, majd leszűrjük.A brokkolit is beletesszük a serpenyőbe, és mintegy három percig pirítjuk, aztán átrakjuk egy tálba. Hozzáadjuk a sajtokat és a metélőhagymát, és összekeverjük a brokkolival.Beletesszük a tojást és a lisztet is, majd alaposan összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Megkenünk olajjal egy tepsit, beleöntjük a keveréket, és mintegy 40 percig, aranysárgára sütjük a 180 fokosra előmelegített sütőben.

(adagonként kb. 120 kalóriát és 150 mg kalciumot tartalmaz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp