Sávuot: Sajtos brokkolis Casserole

A Sávuot (Hetek) zsidó ünnep kulináris részét Izraelben főként a tejes alapú ételek jellemzik. Ilyenkor sok sajtos Casserole-t, mindenféle tésztákat, túrótortát, gyümölcsöket, süteményeket eszünk, melyek rendszerint rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaznak. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
De jó hír, hogy lehet finom ünnepi ételeket készíteni alacsony zsír- és kalóriatartalmú, ugyanakkor kalciumban és fehérjékben gazdag alapanyagokból is. Szerintem egyszerű és egészséges recept ötlet a zöldségekből és alacsony zsírtartalmú sajtokból készült Casserole. Sokféle zöldséget keverhetünk össze, például: gomba, hagyma, póréhagyma, karfiol, brokkoli, cukkini, édes burgonya, sütőtök és sárgarépa…, hozzáadunk tojást, és legfeljebb 5%-os sajtot (pl. Tejföl, bolgár sajt, Cfatit, …), aztán be a sütőbe.

Ha az ünnep folyamán mégis kalóriadús finomságokkal megrakott asztalhoz kerülnénk, nem kell megijednünk, nyugodtan megpakolhatjuk a tányérunkat azzal, amit a leginkább szeretünk, aztán másnap visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozásunkhoz, természetesen sok testmozgással kiegészítve.

Hozzávalók (12 adag):
olívaolaj vagy repceolaj 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva 1/2 brokkoli 1 csésze 3%-os Cottage sajt1 csésze 3% krémtúró1 köteg apróra vágott metélőhagyma 2 evőkanál liszt 3 tojás só, bors

Elkészítés:
Egy serpenyőben alacsony lángon megmelegítjük az olajat, és átlátszóra pirítjuk benne a hagymát.A felvágott brokkoli-szirmokat körülbelül két percig forró vízben főzzük, majd leszűrjük.A brokkolit is beletesszük a serpenyőbe, és mintegy három percig pirítjuk, aztán átrakjuk egy tálba. Hozzáadjuk a sajtokat és a metélőhagymát, és összekeverjük a brokkolival.Beletesszük a tojást és a lisztet is, majd alaposan összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Megkenünk olajjal egy tepsit, beleöntjük a keveréket, és mintegy 40 percig, aranysárgára sütjük a 180 fokosra előmelegített sütőben.

(adagonként kb. 120 kalóriát és 150 mg kalciumot tartalmaz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp