Érthetetlen és kegyeletsértő a holokausztot tagadó volt iráni elnök meghívása a Közszolgálati Egyetemre

Ahmadinezsád meghívása ellen a hazai zsidó szervezetek és az izraeli nagykövetség is tiltakozik. Az egyetem hallgat.

Irán volt elnöke, Mahmud Ahmadinezsád kedden és szerdán Deli Gergely rektor meghívására a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tart zártkörű előadást, amelynek témája a „közös értékek a globális környezetben”. Mivel Ahmadinezsád leginkább szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, valamint holokauszttagadó nézeteiről ismert, meghívása ellen több zsidó szervezet és az izraeli nagykövetség is közleményben adott hangot tiltakozásának.

Holokauszttagadó iráni politikust hívtak előadni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre

Ahmadinezsád szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert.

Az NKE az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető kormány egyik zászlóshajójának számít, fenntartója a Miniszterelnökség. A Mazsihisz határozott álláspontja szerint azonban „a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével”.

A Mazsihisz, amely „mélységes felháborodással értesült” Ahmadinezsád meghívásáról, közleményében érthetetlennek nevezte, hogy „a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén”.

Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnököt fogadják a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtt:

„Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget”

– hangsúlyozza közleményében a Mazsihisz, amely

„elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg”.

Deli Gergely, az NKE rektora üdvözli Ahmadinezsádot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen:

A bocsánatkérésnél szigorúbb következményt vár el az egyetemtől a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége, amely „megdöbbenéssel olvasta, hogy a Közszolgálati Egyetem rektorának meghívására a holokauszttagadó, antiszemita korábbi iráni elnök zárt körben előadást tartott az egyetemen”.

Mint közleményükben írják, „elfogadhatatlan és kegyeletsértő, hogy a holokauszt emlékévben, két nappal az Élet Menete felvonulása után ez megtörténhet egy olyan országban, ahol deklaráltan zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben!”

„Reméljük a Rektor úr benyújtja lemondását!”

– írták.

Izrael budapesti nagykövetsége az NKE említése nélkül (az eredeti Facebook-posztban még szerepelt, ám nem sokkal később törölték az egyetem nevét) adott ki tiltakozó közleményt, amely szerint „Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel.”

 

A nagykövetség azon az állásponton van, hogy „egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.”

Közleményében megjegyzi, hogy

„vasárnap emlékeztünk meg Budapesten a izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét. Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600 ezer magyar zsidó állampolgár emlékét.”

A Neokohn közlése szerint az EMIH, a MAOIH és a TEV is közösen tiltakozik Ahmadinezsád látogatása miatt, és arra kérik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetését,

„hogy fontolja meg, hogy kíván-e lehetőséget adni Ahmadinezsádnak, hogy veszélyes, mérgező eszméit az intézmény falai között terjessze”.

Az NKE sajtóosztályát több lap is megkereste Ahmadinezsád látogatásával kapcsolatban, de csak a Heteknek válaszoltak annyit, hogy az egyetem nem kívánja kommentálni a sajtóban megjelent híreket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp