Mégsem különítik el a zsidó és a palesztin buszokat Ciszjordániában

Az izraeli hatóságok bevezették, majd egy nappal később fel is függesztették azt a rendelkezést, amely szerint elkülönítenék egymástól a ciszjordániai buszjáratokon közlekedő zsidókat és palesztinokat egy kísérletinek tekinthető, három hónapra szóló szabály értelmében. A Móse Jaalon védelmi miniszter által jegyzett utazási rendet kedden léptették életbe, miután azonban egykori legfőbb pártbeli riválisa, a politikából távozott Gideon Szaár volt belügyminiszter bírálta, Benjámin Netanjahu szerdán visszavonta a tervezett elkülönítést.

Netanjahu szerda reggel megbeszélést tartott Móse Jaalon védelmi miniszterrel, majd az intézkedés felfüggesztése mellett döntöttek. Előzőleg reggel Gideon Szaár a Twitteren azt írta, hogy „a buszok szegregációja tévedés és súlyos károkat okoz a ciszjordániai telepeseknek és Izrael nemzetközi megítélésének. Ez nem maradhat így. Mivel világos, hogy ezt a döntést fel fogják függeszteni, érdemes minél hamarabb megtenni, hogy minimalizálják az Izraelnek és a településeknek okozott súlyos károkat”.

A rendelkezésben az állt, hogy az Izraelben dolgozó ciszjordániai palesztinoknak ugyanazon a határátkelőn kell visszautazniuk Ciszjordániába, amelyen beléptek a zsidó állam területére. Összesen négy határátkelőt használhatnak, és nem utazhatnak ugyanazokon a buszokon, mint amelyeken az izraeli telepesek utaznak.

Az új utazási szabályzat miatt egyes palesztin ingázók esetében akár két órával is meghosszabbodhat a munkába járás ideje – írta a Háárec.

Az Izraelben munkát vállaló, Ciszjordániában élő palesztinok mostanáig bármely izraeli autóbusztársaság bármely járatának akármelyik állomásán leszállva térhettek haza településeikre, míg a vitatott rendelkezés szerint a belépésükkor használt határátkelőhöz kellene utazniuk, ahonnan a palesztin helyi közlekedési eszközökkel juthatnának el otthonaikba.

Oren Hazan, a Likud párt Ciszjordániában élő eddigi aktivistája, jelenlegi parlamenti képviselője évek óta követeli biztonsági okokra hivatkozva a palesztinok buszjáratainak elkülönítését. Azonban Nican Alon, a hadsereg eddigi helyi parancsnoka elutasította kérését, mert az volt a véleménye, hogy ha a palesztinok merényleteket akarnának végrehajtani, akkor azt bárhol megtehetnék izraeli munkavállalásuk során, s ezért nem feltétlenül a buszjáratok tekintendők veszélyeztetett célpontoknak.

Tavaly októberben Móse Jaalon védelmi miniszter mégis elfogadta a telepesek követelését, és elrendelte, hogy az egyik Ejál nevű átkelőhelynél érkező vendégmunkásoknak ott is kelljen visszatérniük Izraelből.

Már januárra tervezték a szeparált buszok kísérleti kiterjesztését négy átkelőhelyre, de jogi okokból mostanáig elhalasztották. Több emberi jogi szervezet is fellebbezést nyújt be a lépés ellen az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz – értesült a Háárec.

Jichák Hercog, az ellenzéki balközép Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője élesen bírálta egy szerdai Facebook-bejegyzésében a védelmi miniszter döntését. „Fölösleges megalázásnak” nevezte azt, és úgy vélte, hogy az intézkedés „tápot ad az Izrael elleni gyűlöletnek”.

„Jobb lenne elkerülni az olyan intézkedéseket, amelyek fölösleges károkat okoznak Izraelnek egy ennyire érzékeny időszakban” – hangoztatta az ellenzéki politikus.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp