„Kell egy csapat!” kisfilmpályázat eredménye

Második alkalommal került megrendezésre a Budapesti Zsidó Filmfesztivál és a Daazo.com rövidfilm portál együttműködésében az a kisfilmpályázat, amelyre egy közösséghez való viszony feldolgozásával kapcsolatos műveket lehetett beküldeni. A győztes alkotást, Szilágyi Máté Fél című munkáját 24 kisfilm közül választotta ki a zsűri.

Walters Lili és Szilágyi Máté
Walters Lili és Szilágyi Máté

A csapat, amihez tartozom. Ami meghatároz engem. A csapat, amitől függök. Rengetegféleképpen viszonyulhatunk a közösségünkhöz és a minket körülvevő csoportokhoz. A pályázatra olyan filmes alkotásokat vártak, amelyek friss látásmóddal képesek feldolgozni és megjeleníteni a csapathoz tartozás érzését. A kiírás kifejezetten ösztönözte azokat a kreatív megoldásokat is, ahol a zsidóság – legyen ez kultúra, vallás, sorsközösség, nép, kisebbség, etnikum – mint téma csak érintőlegesen kerül terítékre.

Az idei győztes alkotás Szilágyi Máté Fél című munkája, amely egy félig zsidó, félig keresztény családban felnövekvő lány (Walters Lili) konfliktusait mutatja be. A Titanic Filmfesztivál díját Jóver József Garas Dezső című alkotása nyerte. A film Garas életének motívumait dolgozza fel művei tükrében.

A közönség által legjobbnak ítélt mű alkotója kiutazhat a 2014. évi UK Jewish Film Festival-ra, Londonba, ahol bemutatják a filmjét. A Titanic Filmfesztivál díja pedig egy egyszemélyre szóló bérlet a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeire.

A zsűri tagjai voltak:

Szabó Simon (a Papírrepülők c. film rendezője)

Till Attila (kulturális műsorvezető)

Mocanu Attila (Head of Distribution at Daazo.com – European Short Film Centre)

 

  

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp