Spielberg alapítványa gyűjteni kezdte az október 7-i terrortámadás túlélőinek tanúvallomásait

Az Oscar-díjas filmrendező szerint a tanúvallomások összegyűjtése biztosítja, hogy a túlélők hangja erőteljes eszközként szolgáljon az antiszemitizmus és a gyűlölet veszélyes növekedése ellen.

A Steven Spielberg rendező által alapított Soá Alapítvány elkezdte gyűjteni a Hamász terroristái által október 7-én izraeliek ellen elkövetett atrocitásokról szóló videós tanúvallomásokat, hogy kiegészítse a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásaiból álló gyűjteményét, adta hírül a Times of Israel.

Steven Spielberg

Spielberg közvetlenül nem vesz részt az adatgyűjtésben, de határozottan kiáll mellette.

„Soha nem gondoltam volna, hogy még életemben ilyen kimondhatatlan barbárságot fogok látni zsidók ellen”

– idézte Spielberget az alapítvány, amely a világ legnagyobb videós gyűjteményét birtokolja a holokauszt túlélőinek és tanúinak vallomásaiból.

A Fox Newsnak nyilatkozva Spielberg megdöbbenését fejezte ki a Hamász terroristái által az izraeliek ellen elkövetett erőszakos cselekmények és az elmúlt két hónapban világszerte tapasztalható antiszemitizmus miatt.

„Nagyon meglepőnek találom, mert az antiszemitizmus mindig is létezett. Vagy a sarkon túl volt, kissé észrevétlenül, de mindig ott lappangott, vagy sokkal nyíltabb volt, mint Németországban a ’30-as években” – mondta. „De a ’30-as évek Németországa óta nem voltam tanúja annak, hogy az antiszemitizmus már nem leselkedik, hanem büszkén, csípőre tett kézzel áll, mint Hitler és Mussolini” – tette hozzá Spielberg.

Az amerikai székhelyű szervezet most izraeli produkciós csapatokkal működik együtt, hogy összegyűjtse az október 7-i mészárlások szemtanúinak beszámolóit. A vallomásokat összegyűjtő projekt bejelentésekor az alapítvány Sajli Atari Winner tanúvallomását idézte, aki október 7-én kora reggel Kfar Aza kibucban lévő otthonából menekült el négyhetes kisbabájával. Férjét, Jahav Winnert a terroristák meggyilkolták, miközben segített feleségének és gyermekének elmenekülni.

„Amikor Sajával voltam a kerti fészerben, azt mondtam magamnak: ‘Sajli, gondolj a holokausztfilmekre. Mit tenne egy anya egy kisbabával?’ Mert ez az, amit éreztem. Úgy éreztem, mintha valóban utánam és Saja után futnának, mintha ő lenne a préda. Az én átlagos valóságomban egyetlen átlagos helyzet sem érhette el azt, amin mi [keresztülmentünk]” – mondta el Sajli a vallomásában.

Atari Winner vallomása egyike annak a 130 interjúnak, amelyet eddig rögzítettek az október 7-i túlélők beszámolóinak összegyűjtése során. A vallomások a nyilvánosság számára online elérhetők lesznek az alapítvány Vizuális Történelmi Archívumán keresztül, ahol a holokauszt utáni antiszemitizmust is dokumentálják.

Spielberg, aki 1994-ben alapította a szervezetet, úgy véli, hogy az erőfeszítés „biztosítja, hogy a túlélők hangja erőteljes eszközként szolgáljon az antiszemitizmus és a gyűlölet veszélyes növekedése ellen”.

„Mindkét kezdeményezés – az október 7-i támadások túlélőivel készített interjúk rögzítése és a holokauszt tanúvallomások folyamatos gyűjtése – arra törekszik, hogy teljesítsük a túlélőknek tett ígéretünket: hogy történeteiket rögzítjük és megosztjuk a történelem megőrzése érdekében, és egy olyan világért dolgozunk, amelyben nincs antiszemitizmus vagy bármilyen gyűlölet” – mondta Spielberg.

Levél a pokolból – Személyes beszámoló a Nirim kibucban lezajlott vérengzésről

Fehérneműben ülök a gyerekek játékos ládáján, tartom a kilincset, amit megpróbálnak kívülről kinyitni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp