Az izraeli kormány befagyasztja a kelet-jeruzsálemi arabokat segítő alap vagyonát

Terrorveszélyre hivatkoznak, miközben a kritikusok szerint az alap az arabok integrációját segíti.

Újságírók előtt – a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt vezetője, – Becalel Szmotrics azt mondta, a helyi arab önkormányzatoknak szánt alap egy része „gyaníthatóan bűnözők és terroristák” kezébe jut.

„Kormányunk prioritásai eltérnek az előző, baloldali kormányzat prioritásaitól, és ezért nem kell szabadkoznunk” – fogalmazott hétfőn a rasszista nézeteket valló tárcavezető.

Az oktatást segítő pénzügyi támogatásra kitérve Szmotrics elmondta, mindaddig nem hagyják jóvá az erre szánt összegeket, ameddig az (arab) egyetemi kampuszokon nem vetnek véget a szélsőséges iszlamista tevékenységeknek.

Az izraeli Kan rádió már vasárnap beszámolt a befagyasztás szándékáról, mégpedig a belügyminisztérium Szmotricsnak szóló levelére hivatkozva, melyben a tárca sürgeti a minisztert, szabadítsa fel azt a 315 millió sékelt (30 milliárd forint), melyet korábban az arab önkormányzatoknak, valamint az oktatási programok működtetőinek megígértek, írja az izraelinfo.com.

Gila Gamliel hírszerzési miniszter (Likud) a – korábban Twitter néven ismert – X platformon azt közölte, igyekszik meggyőzni Szmotricsot, szabadítsa fel az oktatási programok támogatására szánt összeget.

„Az arab lakosság oktatásba integrálása nagyon fontos mind társadalmi, mind gazdasági, mind pedig biztonsági szempontból is” – írta.

Az arab pártokból alakult Közös Lista vezetője, Manszur Abbasz parlamenti képviselő újságíróknak leszögezte: az arab állampolgároknak minden joga megvan az alaphoz, az ugyanis azért jött létre, hogy csökkentse az arab és a zsidó közösségek között feszülő szakadékokat.

Az alapból jelenleg 67 arab önkormányzatot segítenek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp