Las Vegas kaszinókirálya igazi self-made man volt

A szülei egyszerű zsidó munkásemberek voltak. Sheldon Adelson most lenne 90 éves.

Las Vegas ma nem lenne az a csillogó szerencsejáték-főváros, aminek ismerjük a filmekből, Sheldon Adelson amerikai üzletember, befektető és filantróp nélkül.

Adelson 1933. augusztus 4-én született Bostonban, zsidó munkáscsaládba. Az apja ukrán zsidó és litván zsidó származású volt. Édesanyja Angliából emigrált, a nagyapja még walesi szénbányász volt. Apja taxisofőrként dolgozott, az anyja kötőműhelyt vezetett.

Adelson már fiatalon különböző kreatív üzleti vállalkozásokba kezdett. Először újságokat árusított, később pedig belevágott a piperecikk-készletek értékesítésébe, automataüzletet hozott létre, és charterbuszos körutazási vállalkozást fejlesztett.

Sheldon Adelson legjelentősebb sikerét a kaszinó- és üdülőhely-iparba való bekapcsolódása hozta. Ő alapította a számítógépes ipar számára a COMDEX szakkiállítást, amely hatalmas sikert aratott, és segített neki finanszírozni kaszinóvállalkozásait.

Az 1990-es években a Sands Hotel és Kaszinó megvásárlásával kezdte el építeni kaszinóbirodalmát Las Vegasban, amely a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb kaszinó- és üdülőhely-vállalatává nőtte ki magát. A vállalat számos ikonikus ingatlant fejlesztett ki, köztük a The Venetiant és a The Palazzo-t.

A Las Vegas-i sikerek nyomán Adelson nemzetközileg is kiterjesztette kaszinóüzletágát, különösen a kínai Makaó területén. Cége jelentős szerepet játszott abban, hogy Makaó a világ legnagyobb szerencsejáték-központjává vált.

Adelson az amerikai politikában is jelentős szerepet játszott, mint a republikánus kampányok és ügyek támogatója, különösen Donald Trump 2016-os megválasztásához járult hozzá nagy összegekkel.

Feleségével, Miriammal számos karitatív programban vettek részt. Különböző ügyeket támogattak, többek között az orvosi kutatást, az oktatást és a zsidó szervezeteket.

Sheldon Adelson 2021. január 11-én hunyt el, 88 éves korában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp