Veszélyes cápát észleltek Eilat strandjainak közelében

Egy héttel az egyiptomi halálos kimenetelű cápatámadás után.

Egy ritka és veszélyes cápafajt vett észre vasárnap a dél-izraeli Eilat város partjainak közelében a Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatóság egyik ellenőre. Az általa készített felvételeken látható, amint a tigriscápa a város északi strandjainál beúszik a fürdőző területre.

Tigriscápa a Bahamákon (Fotó: Albert Kok / Wikimedia Commons)

Az észlelés alig egy héttel azután történt, hogy egy orosz turista meghalt, mert egy tigriscápa szétmarcangolta Egyiptom egyik Vörös-tengeri üdülőhelyénél, írja a Times of Israel.

Aszaf Zvuloni, a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság ökológusa elmondta, hogy a faj a Vörös-tengeren őshonos, de ritkán észlelt. A tigriscápák akár öt méter hosszúra is megnőhetnek, 50 évig élhetnek, és viszonylag sekély vizekben úsznak.

A Cápák Izraelben Egyesület szerint a nyáron Eilat közelében megjelenő tigriscápák általában nőstények, amelyek szülni jönnek. Megjegyezték, hogy az elmúlt napokban több búvár is szemtanúja volt tigriscápáknak a környéken, és azt tanácsolták a strandolóknak, hogy maradjanak nyugodtak, ha találkoznak velük.

„Ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, tartsák végig a szemkontaktust a cápával, és ha szükségét érzik, lassan térjenek vissza a partra. A legtöbb cápa magától elmegy” – mondták. „Még ha élvezed is a cápa látványát, fontos, hogy ne vedd körül, ne álld el az útját, ne menj közel hozzá, és természetesen ne érj hozzá” – tették hozzá.

A cápatámadások ritkák a Vörös-tenger partvidékén. Azonban 2022-ben az egyiptomi Gurdakában napokon belül két halálos kimenetelű támadás történt, amelyekben egy osztrák és egy román turista vesztette életét. Tavaly világszerte összesen 57 támadást jelentettek, ebből 41-et az Egyesült Államokban.

A tigriscápák nagytestű fajnak számítanak, amelyek trópusi és mérsékelt égövi vizekben élnek, és a legtöbbször említett cápák közé tartoznak az emberek elleni támadások miatt. A tigriscápa a bikacápa és a fehér cápa mellett, az emberre a három legveszélyesebb cápafaj közé tartozik.

Cápa ölt meg egy férfit a Vörös-tengerben

A tengerpartról is lehetett látni a borzalmas támadást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp