Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha tudta volna, mi fog történni?

Soha nem támadta volna meg Ukrajnát Putyin, ha tudta volna, hogy ez fog történni, állítja Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori beszédírója, aki jelenleg Izraelben él.

Abbász Galljamov családja négy éven keresztül tartózkodott Izraelben, mialatt ő Oroszország és a zsidó állam között ingázott beszédíróként és tanácsadóként. Ma már végleg Izraelbe költözött.

Putyin – mondta az izraeli Kan műsorszolgáltatónak – „kész megállítani” az inváziót, de „szüksége van valami trófeára, amelyet az orosz közvéleménynek és az orosz elitnek bemutathat”.

Galljamov azt mondta, Putyin úgy gondolta, hogy az Ukrajna elleni inváziója gyors és határozott lesz, és „két-három napon belül” véget ér, és ezután képes lesz bábkormányt bevezetni.

Az orosz elnök – tette hozzá – „érti, hogy bajba került, de ezzel egyáltalán nem számolt”.

Sőt, Galljamov szerint az invázió elsődleges okának „semmi köze Ukrajnához, az Egyesült Államokhoz vagy a NATO-hoz”, ez Putyin csökkenő hazai népszerűségéről szól, írja a the Algemeiner.

„A megítélése az elmúlt három-négy évben romlik, nőnek a vele kapcsolatos negatív érzelmek, és Putyinnak komoly problémákkal kell szembenéznie” – mondta.

Hozzátette, ez késztette Putyint a háború megindítására, abban a reményben, hogy az növeli majd a népszerűségét.

Arra a kérdésre, hogy Izrael közelmúltbeli diplomáciai lépései – ideértve Naftali Bennett miniszterelnök hétvégi oroszországi látogatását, ahol személyesen találkozott Putyinnal –, segíthetnek-e rendezni Moszkva és Kijev között a kapcsolatot, Galljamov azt mondta: „csak az izraeli miniszterelnök érheti el az orosz vezetőnél, hogy hajlandó legyen hallgatni az észérvekre.”

„Mindannyian tudjuk, hogy a fejlett országok közül Izraelnek van a legjobb kapcsolata Oroszországgal” – magyarázta. „Putyin pedig valóban másként kezeli Izraelt. Tehát ha van olyan ország, ami segíthet a Nyugatnak és Oroszországnak megtalálni a közös nevezőt, akkor az csak Izrael lehet.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp