VIII. Henrik egy rabbitól kérte, hogy segítsen neki elválni

Az itáliai rabbi azonban azt üzente az angol királynak, hogy ne váljon el feleségétől. VIII. Henrik nem hallgatott rá.

A Brit Nemzeti Könyvtár online is megtekinthető kiállításán 40 héber nyelvű kéziratot mutat be a közel 3000 darabot számláló gyűjteményéből. A kiállított kéziratok között található az a levél is, amelyet egy modenai rabbi, Jákob Rafael írt VIII. Henrik angol királynak 1530-ban.

VIII. Henrik

A király ekkor már 21 éve élt házasságban Aragóniai Katalinnal, akit mint testvére özvegyét vett feleségül, és akitől nem született fiú gyermeke, amit a trónöröklés szempontjából meglehetősen fontosnak gondoltak akkoriban. Közben VIII. Henrik már évek óta viszonyt folytatott Boleyn Annával, aki rávette, hogy váljon el a királynétól és vegye el inkább őt feleségül, hogy fiú gyermeket szülhessen neki.

A király ezért vallástudósokhoz fordult, hogy megérdeklődje, miként lehetne érvényteleníteni a házasságot a Biblia szerint, arra hivatkozva, hogy tulajdonképpen nem is vehette volna el testvére özvegyét. A pápa, aki ez utóbbi műveletet engedélyezte számára, nem volt hajlandó a házasság érvénytelenítésére. A király tanácsadói pedig úgy vélték, talán a judaizmusban találhatnak fogódzót, ami segíthet a királynak elválni.

Már csak egy rabbit kellett keríteniük a tanácsadás végett. Angliában azonban egy ilyen sem akadt, mivel Henrik egyik elődje, I. Eduárd 1290-ben száműzte a zsidókat az országból. A király tanácsadóinak így más országokban kellett keresgélniük, és végül a Modenában élő Jákob Rafael rabbitól sikerült szakvéleményt kapniuk.

Jákob Rafael rabbi VIII. Henrik angol királynak írt levele

Ez azonban nem kedvezett a királynak. A rabbi véleménye – amely a kiállított levélben olvasható – az volt ugyanis, hogy a jibum (a gyermektelenül elhunyt testvér özvegyének kötelező feleségül vétele) felülírja azt a Mózes harmadik könyvében található tilalmat, amely a testvér feleségével való együtthálásra vonatkozik. VIII. Henrik tanácsadói ugyanis ez utóbbival próbálták igazolni a király házasságának érvénytelenítésére vonatkozó kérelmét.

VIII. Henrik, mint ismert, végül a rabbi jóváhagyása nélkül is megoldotta a dolgot. A többi pedig már történelem. (Ynet, Zman)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp