Az iskolateremtő magyar zsidó orvos, aki messze megelőzte a korát

Bár szakmai körökben nagy elismerés övezi, a nagyközönség eddig még keveset hallhatott Kulka János színművész édesapjáról, Kulka Frigyesről, aki többek között a tüdőtranszplantáció alapjait teremtette meg a 70-es, 80-as években. Most könyv készül róla.

„Olyan istenáldotta tehetség volt, amilyenből százévenként egy, ha születik. Messze megelőzte a korát. Iskolateremtő, kiváló orvos és kivételesen segítőkész ember volt, egész életét a gyógyításnak szentelte”, mondja róla L. Horváth Katalin, a könyv szerzője.

Kulka Frigyes zsidó családban született 1925-ben, a vészkorszak nem kímélte a családot, az édesanyja Auschwitzban halt meg, az édesapja munkaszolgálatosként, ő maga megszökött a munkatáborból.

A háború után, 1945 és 1950 között orvostudományi tanulmányokat folytatott Budapesten. Kutatási területe a mellkasi és a sebészeti diagnosztika és a tüdő daganatos elváltozásai voltak. Mindemellett számos mellkassebészeti újítás fűződik a nevéhez.

Kulka Frigyes

Kulka Frigyes már a hatvanas években végzett kutyákon tüdőátültetést, és ő tette le a tüdőtranszplantáció alapjait a nyolcvanas években, de a megvalósítását már nem érte meg.

Ezen kívül Kulka Frigyes teremtette meg az ország első speciális mellkassebészeti osztályát a szegedi Sebészeti Klinikán 1959-ben. A kapcsolatai révén rengeteg műszer, berendezés érkezett adományként az országba.

Korát megelőzve Kulka Frigyes hozta be az orvosi köztudatba az interdiszciplináris szemléletet is, és ezt a munkája során is alkalmazta, csapatban dolgoztak nála a specialisták, amelynek köszönhetően rengeteg embert gyógyított meg.

Az interdiszciplinaritás fontosságáról a következőképp vallott Kulka Frigyes egy helyen:

„A specializálódást nem az orvostudomány találta ki, a természettudomány számos ágában félelmetes méreteket öltött a specializálódás, a vertikális irányú fejlődés. Ahogy mondják: specialista az, aki egyre kevesebbről egyre többet tud. Ugyanez adaptálva a klinikai orvoslásban valóban azt a veszélyhelyzetet teremtette, hogy a betegeket is apró fragmentumokra, szervrendszerekre törte, és ilyen módon az a kissé helytelen szemlélet adódott, hogy van vesebeteg, gyomorbeteg, tüdőbeteg, de szerintem csak beteg van, a maga pszichoszomatikus egységében. Nincs abban ellentmondás, hogy a beteget a maga egységében a specialisták együttműködése a legmagasabb szinten meg tudja gyógyítani, vagy ha úgy tetszik, megelőzi a betegséget.”

Kulka Frigyes

Kulka Frigyest kollégái is nagyon tisztelték. Egyikük így emlékszik vissza rá:

“Egyénisége olyan tiszteletre és szeretetre méltó volt, hogy boldogan teljesítették a kéréseit. Fel sem merült senkiben, hogy amit el akar érni, az nem a betegek érdekét és az őket gyógyító orvosok magas színvonalú munkáját szolgálja. Sok kollégának teremtett lehetőséget amerikai, nyugat-európai tanulmányutakra, hogy minél több tudást hozhassanak haza. Beajánlotta őket egy-egy barátjának, például Robicsek Ferenc professzornak, aki szintén Amerikában telepedett le. Pénz csak akkor került szóba, ha gyűjtöttünk valamire, például karácsonyi ünnepségre. Összedobták az orvosok az árát, és professzor úr mindig nagyvonalúan nyúlt a zsebébe.”

L. Horváth Katalin elmondta: „A könyvvel egyrészt emléket szeretnénk állítani a professzornak, másrészt példával kívánunk szolgálni a jövő generációi számára.”

Megjelentetését a budapesti Napkút Kiadó vállalta a Kalota Művészeti Alapítvánnyal karöltve. A teles előállítás mintegy két és fél millió forintba kerül. Egymillió forint miniszteri támogatást kaptak a kiadásra, ezenfelül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kétszázezer forinttal támogatja a megjelentetést.

Ám a fennmaradó összeget sem tudja önerőből előteremteni a kiadó, ezért közösségi gyűjtésbe kezdett a szerző, és kérik az olvasók segítségét:

Mindazok, akik szeretnék ennek a nem mindennapi életpályát bemutató kötetnek a megjelenését támogatni, az alapítvány bankszámlaszámra továbbíthatják adományaikat:
Kalota Művészeti Alapítvány számlaszám:
11713012-21449929
A közlemény rovatban KIZÁRÓLAG az adomány szó szerepeljen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp