Nem találják a Keszthelyen zsidók által elrejtett műkincsek tulajdonosát

Hiába keresik a feltehetőleg deportált zsidók által elásott műkincsek jogos tulajdonosát, egyelőre nem jártak sikerrel. Amennyiben a tulajdonos nem kerül elő, a kincsek az államé lesznek.

Még idén februárban bukkantak befőttesüvegekbe rejtett érmékre és ékszerekre egy keszthelyi ház pincéjében. A ház jelenlegi tulajdonosai értesítették a jegyzőt, aki felvette a kapcsolatot a Balatoni Múzeummal, ahol a műkincsek jelenleg ki vannak állítva. A megtalálók a múzeumnak írt levelükben abban reménykednek, hogy a kincsek visszakerülhetnek a jogos tulajdonoshoz.

Deportálás előtt álló zsidók elásott műkincseit találhatták meg Keszthelyen – Kibic Magazin

Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében, ahová valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. A kollekciót kedden mutatták be Keszthelyen.

A múzeum munkatársainak egyelőre azonban nem sikerült rájönniük, hogy ki lehet a tulajdonos. Az ékszereken talált vésetek alapján arra jutottak, hogy a keszthelyi Pollák családhoz köthető a páratlan lelet, amelyet 1944. június 20., vagyis a keszthelyi zsidóság deportálása előtt áshattak el. A Pollák család egy ismert kereskedő família volt Keszthelyen.

A holokausztban Keszthely zsidó lakosságának majdnem az egészét meggyilkolták, és a lehetséges tulajdonos leszármazottainak még nem sikerült a nyomukra bukkanni. A ház, ahol a kincseket találták a gettó része volt, ahová 1944-ben a helyi zsidókat kényszerítették. Két hónap múlva pedig innen deportálták őket Auschwitzba. A 829 zsidó közül csupán 64 élete túl a háborút.

A múzeum most azt tervezi, hogy digitalizálja a gyűjteményt, és levéltárosok, illetve történészek segítségét fogja kérni, hogy elkészítsék a Pollák família családfáját az utódok felkutatásának érdekében. Amennyiben a tulajdonos nem kerül elő, a kincsek tulajdonjoga az államra száll.

(Times of Israel via AFP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp