Netanjahu a Visegrádi 4-ekkel találkozna Izraelben

A találkozó miatt járt kedden Netanjahunál Orbán Viktor tanácsadója, Czukor József. Úgy tűnik, az izraeli kormány egyre inkább a sokak által szélsőjobboldalinak tartott kelet-európai kormányokhoz közeledik, mivel az EU politikai feltételekhez köti a gazdasági együttműködést a zsidó állammal. 

Új fejezetet nyithat Izrael és a kelet-európai országok kapcsolatában, ha elfogadják a meghívást. A találkozó miatt járt kedden Netanjahunál Orbán Viktor tanácsadója, Czukor József kedden. A tervek szerint ugyanis a következő hónapban Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország képviselőit látná vendégül Izrael.

Mindez sokak számára meglepő lehet, hiszen ezeknek az országoknak a kormányait tartják a leginkább szélsőjobboldalinak Európában. A dolog már csak azért is érdekes, mivel Lengyelországgal igen komoly összeütközésbe került a zsidó állam a nemrég elfogadott holokauszt törvény miatt.

Netanjahu, Orbán és Fico a budapesti V4 találkozón 2017-ben
Netanjahu, Orbán és Fico a budapesti V4 találkozón 2017-ben

Czukor József találkozott Meir Ben-Shabbattal, izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval is, és egyeztettek arról, miként tudnának a terrorellenes harcban, illetve más biztonsági ügyekben együttműködni.

„Izrael szerint ezek az országok tiszteletben tartják az idegeneket és az emberi jogokat”, jeletette ki Nachman Shai, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának tagja.

Mások viszont úgy értékelték, hogy Izrael az egész világ előtt lejáratja magát, amiért ilyen államokkal igyekszik a jó viszonyt erősíteni.

Az Izraeli Regionális Külpolitikai Intézet vezetője, Dr. Nimrod Goren szerint ez a lépés jelzi, hogy Netanjahu változtatni akar az izraeli külpolitika irányvonalán. Szerinte az izraeli kormány egyre inkább elfordul az Európai Uniótól, és olyan államokhoz közeledik, ahol háttérbe szorulnak a liberális és demokratikus értékek.

Ennek egyik oka lehet, hogy az Európai Unió a békefolyamat előremozdulásához köt bizonyos gazdasági együttműködéseket Izraellel.

Netanjahu tavaly júliusban élesen bírálta is emiatt az Európai Uniót. Szerinte elképesztő, hogy viselkedik az EU Izraellel.

„Ez az egyetlen államszövetség a világon, amely politikai feltételekhez köt ilyesmit”, mondta felháborodottan. „Őrület, őrület”, folytatta, majd hozzátette: „Ez nem Izrael, hanem Európa érdekeivel is ellentétes.”

Az izraeli miniszterelnök ezek után azt mondta, komoly gazdasági kapcsolatokat építettek ki például Kínával és Indiával, de ezek az államok nem törődnek Izrael politikai tevékenységével.

Az eredeti cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp