Debrecen korábbi főrabbijáról nevezik el a Pásti utcai zsinagóga előtti teret

Konferenciát, zsidó kulturális napokat és utcafesztivált rendeznek Debrecenben május 9. és 12. között.

Május 9. és 12. között harmadik alkalommal rendezik meg az ALL-IN Debrecen programjai sorában a Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztivált – közölték a szervezők az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

A Pásti utcai zsinagóga Debrecenben (Fotó: debrecen.hu)

Az ALL-IN Debrecen-Nemzetközi Kulturális Napokat három évvel ezelőtt azért hívták életre, hogy a városban élő kulturális közösségeket közelebb hozzák egymáshoz – idézte fel Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy a kezdetek óta évente 2-3 fesztivált tartanak, szerveztek már többek között flamand, svájci és német kulturális napokat is. A fesztiválok közül kiemelkedik a mintegy ezer főt számláló Debreceni Zsidó Hitközséghez kapcsolódó rendezvény – tette hozzá.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy az esemény keretében rendezik meg május 9-12 között a határon túli zsidó hitközségek konferenciáját és találkozóját, amelyen megemlékeznek a holokauszt 80. évfordulójáról. Az eseményre mintegy száz résztvevőt várnak, a magyarországiak mellett csaknem 15 hitközség képviselői érkeznek a konferenciára – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint csütörtök este Duffek Mihály és fia koncertjével indul az ingyenes programsorozat, majd pénteken téravatót tartanak, amelyen a Pásti Utcai Zsinagóga előtti teret Krausz Vilmos rabbiról nevezik el, aki 1891-től 1921-ig szolgált a Debreceni Zsidó Hitközségben. Vasárnap tartják a Zsidó Utcafesztivált, amelyen fellép többek között Bangó Margit, Gerendás Péter és a Debrecen Dixieland Jazz Band is, valamint különleges kóser ételekkel és italokkal készülnek. A rendezvényen Új Judit előadóművész a gyermeket szórakoztatja majd egy interaktív mesével.

Részletes program itt: https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kultura/a-holokauszt-es-emlekezes-kulturaja-napjainkban-konferencia-es-kulturalis-fesztival-debrecenben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp