Zsidó fesztiválkavalkád várja a látogatókat nyár végén

Augusztus 27-től szeptember 10-ig Zsinagógák Hete, szeptember 3. és 12. között Zsidó Kulturális Fesztivál lesz Budapesten.
Hazai és nemzetközi sztárok ünneplik idén a Zsidó Kulturális Fesztivál negyedszázados jubileumát, és emeli az ünnepet, hogy sok-sok idei program a zsidó fesztiválra készül. Szeptember 3-12 között különleges előadások lesznek a Dohány utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai zsinagógában, vagy a Magyar Zene Háza.

A klezmer és jiddis zene kincseitől kezdve a könnyűzenei műfajokon és irodalmi produkciókon át a klasszikus koncertekig igen széles lesz a kínálat.

Fellép majd a Budapest Klezmer Band; a Sabbathsong Klezmer Band; a klezmer-jiddis számokat is játszó Debrecen Dixieland Jazz Band; a Klezmerész együttes Janicsák Vecával; sőt egy igazi ütős műsort is meghallgathatunk a világhírű Alex Jacobowitz (Németországból) és Szives Márton ütőhangszeres koncertjén. Szefárd motívumokat hallhatunk dzsesszes feldolgozásban a Malek Andi Soulistic koncertjén, amelynek sztárvendége Szulák Andrea lesz; és klasszikus zsidó darabokat adnak elő a csodagyerekekből profi zenésszé vált Kuna testvérek Nógrádi Gergely főkántorral.

Rendkívül különlegesnek ígérkezik az a világpremier, amelyen látványos showműsor keretében lép színpadra egy nemzetközi szupergroup Leonyid Gutkin vezetésével olyan magyar kiválóságokkal, mint Bereczki Zoltán, Gubik Petra, a Kuna testvérek, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna, valamint Victoria Koloszova Ukrajnából.

További részletek itt.

Augusztus és szeptember fordulóján kerül sor a Zsinagógák Hetére is, amely idén augusztus 27-től szeptember 10-ig több helyszínen várja a látogatókat.

A Zsinagógák Hetének hagyományos nyitóprogramjaként már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Sóletfesztivált, melynek keretében sok ezer adagot készítenek ebből a hagyományos zsidó ételből. Idén hazai sztárok – Király Linda, Farkasházi Réka és Kovács Áron – is fakanalat ragadnak. A helyszín idén az újlipótvárosi RaM-ArT Színház, ahol például rajzfilmslágereket hallgathatunk élőben Kovács Áron vezetésével, Nyári Károly jiddis dallamokat és Frank Sinatra dalokat ad elő.

A Zsinagógák Hete további napjai különböző helyszíneken várja az érdeklődőket. Az Óbudai Zsinagógában komolyzenei koncert lesz a legnagyobb norvég zeneszerzőről, Edvard Grieg születése 180. évfordulójának emlékére. Emellett lesz nyitott szombat a Budavári Zsinagógában és könyvbemutatóval egybekötött kiállítás a Zsilipben.

További részletek itt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp