Radikális síita milicisták raboltak el egy izraeli kutatót Irakban

Az izraeli-orosz állampolgár Elizabet Curkovnak március végén veszett nyoma Bagdadban.

Elizabet Curkov izraeli Közel-Kelet szakértő, aki szintén rendelkezik orosz állampolgársággal, egy radikális síita milícia fogságában van Irakban, jelentette be szerdán az izraeli Miniszterelnöki Hivatal. Curkov orosz útlevelével, saját kezdeményezésére látogatott el Irakba, hogy doktori disszertációjával és tudományos kutatásával foglalkozzon az amerikai Princeton Egyetem megbízásából, írja a Times of Israel.

Elizabet Curkov

A nő már több hónapja eltűnt, és a jelek szerint a Kataeb Hezbollah nevű Irán által támogatott félkatonai csoport tartja fogva. A csoportnak nincs köze a libanoni Hezbollah-hoz. Izrael Irakot tekinti felelősnek Curkov sorsáért és biztonságáért.

Curkov azért látogatott el Irakba, hogy kutatómunkát végezzen az országban működő, Irán által támogatott frakciókkal, különösen Moktada Szadr iraki síita vezető mozgalmával kapcsolatban. A Princetonon doktoranduszként dolgozott, és korábban Szíriában, Irakban, Jordániában, Törökországban és a régió más országaiban is végzett terepmunkát.

Iraki hírszerzési források szerint Curkovot az iraki fővárosban, Bagdadban rabolták el a ramadán kezdetén, amikor a Karada negyedben lévő kávézóból távozott. Egy Irakban állomásozó nyugati diplomata szerint Curkov 2022. december elején érkezett Bagdadba, ahol sürgősségi hátműtéten esett át, és az elrablása előtt éppen lábadozott a műtétből.

Egy izraeli tisztviselő szerint a 36 éves Curkovot külföldi – orosz és izraeli – állampolgársága miatt rabolták el Irakban, és cáfolta az arab médiában megjelent pletykákat, miszerint az izraeli hírszerzés megbízásából tevékenykedett volna. A tisztviselő hozzátette, hogy Curkov életben van és jó egészségnek örvend, az izraeli kormány kapcsolatban állt a családjával.

Egy másik kormánytisztviselő szerdán megerősítette, hogy Curkov korábban már járt Irakban, amelyet Izrael ellenséges országnak tekint. Az izraeli törvények szerint az izraeli állampolgárok számára tilos ellenséges országba belépni, még külföldi útlevéllel is. A tisztviselő elmondta, hogy az izraeli biztonsági tisztviselők amerikai és orosz kollégáikkal együttműködve azon dolgoznak, hogy Curkovot minél hamarabb kiszabadítsák.

Az elrablást csak most jelentették be a külföldi sajtóban megjelent hírek miatt, jegyezte meg a tisztviselő, hozzátéve, hogy a helyzetével kapcsolatos nyilvánosság megnehezíti a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket.

Az elrablás híre először június 14-én jelent meg angol nyelven Michael Rubin, az American Enterprise Institute Irán-szakértőjének az Irán által támogatott milíciák növekvő iraki hatalmáról szóló cikkében, majd a következő napokban más médiumok is átvették a hírt.

Curkov legutóbbi tweetje március 21-ről származik. Az édesanyja azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy a lánya Irakban van. „Utoljára két hónappal ezelőtt hallottam felőle, akkor azt mondta, hogy Törökországban van” – nyilatkozta a héber nyelvű médiának.

Curkov szolgált az izraeli hadseregben, beszél angolul, héberül, oroszul és arabul, két diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatokból és közel-keleti tanulmányokból a Héber Egyetemen és a Tel-Aviv Egyetemen, az American News Lines Institute agytröszt és a jeruzsálemi székhelyű Izraeli-Palesztin Regionális Gondolkodási Fórum munkatársa. Évekkel ezelőtt Natan Saranszki volt izraeli kabinetminiszternek is dolgozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp