Németország további 1,4 milliárd dollárral támogatja a holokauszt túlélőit

Az áldozatok öregedése miatt ezen összegek minden évben szinte egy utolsó lehetőséget jelentenek annak biztosítására, hogy a holokauszt túlélői valamilyen mértékben igazságot kapjanak.

Németország további 1,4 milliárd dollárral támogatja a holokauszt túlélőit a szövetségi pénzügyminisztérium és a kárpótlási igényeket Németországgal szemben érvényesítő nemzetközi civil szervezet, a Jewish Claims Conference (JCC) csütörtökön ismertetett megállapodása szerint.

Holokauszt-túlélők

A tárgyalások legfontosabb eredménye, hogy 2027-ig meghosszabbítanak egy eredetileg idén lejáró programot, amelyben közvetlen, évi egyszeri támogatást kaphatnak túlélők, akiket nem zártak gettóba és nem hurcoltak koncentrációs táborba, és ezért nem jogosultak a német kormány nyugdíjprogramjára.

Ez világszerte mintegy 128 ezer túlélőnek jelent segítséget, jövőre 1250 dollárt, 2025-ben 1300 dollárt, 2026-ban 1350 dollárt, 2027-ben 1400 dollárt – ismertették a New York-i központú szervezet közleményében, kiemelve, hogy az áldozatoknak ebbe a csoportjába főleg a volt Szovjetunió területéről származó zsidók tartoznak, akik a vészkorszakban elmenekültek a náci párt (NSDAP) fegyveres alakulata (SS) és a rendőri szervek zsidókat üldöző és tömegesen legyilkoló különítményei (Einsatzgruppe) elől.

Stuart Eizenstat, a JCC tárgyalódelegációjának vezetője szerint lelkesítő, hogy a német kormány és a német nép a második világháború után oly sok évtizeddel is mély felelősséget érez a holokauszt túlélőinek támogatása iránt.

Az áldozatok öregedése miatt ezek a tárgyalások minden évben egy majdnem utolsó lehetőséget jelentenek annak biztosítására, hogy a holokauszt túlélői valamilyen mértékben igazságot kapjanak, és legyen esélyük visszaszerezni emberi méltóságukat, amelyet fiatalkorukban elragadtak tőlük

– tette hozzá.

A megállapodásban a többi között arról is rendelkeznek, hogy a német kormány folytatja, és 105 millió dollárral meg is emeli a JCC-vel világszerte 83 országban együttműködő mintegy 300 szociális intézmény által folytatott otthoni ápolási, gondozási programok finanszírozását.

Az 1951 óta működő JCC tárgyalásai révén Németország eddig mintegy 90 milliárd dollárt fizetett a holokauszt túlélőinek. A szervezet az idén nagyjából 625 millió dollár német kárpótlást oszt szét közvetlen kifizetés formájában, hozzávetőleg 260 ezer túlélőnek, a túlélőket segítő szociális intézmények munkáját pedig 750 millió dollárral finanszírozza.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp