Békésen halt meg kanadai otthonában a náci halálosztag egykori tagja 97 évesen

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Zsidók tízezreinek meggyilkolásában játszott szerepéért évtizedekig próbálták elérni zsidó szervezetek a kiutasítását Kanadából.

Helmut Oberlander, aki 1924 -ben született Ukrajnában, régen azt vallotta, hogy 17 éves korában halálos fenyegetéssel kényszerítették arra, hogy legyen az Einsatzkommando 10a náci egység tolmácsa. A CBC szerint a halálos osztag közel 100 000 embert ölt meg, akiknek nagy része zsidó volt. Oberlandert nem vádolták azzal, hogy közvetlenül részt vett volna bárki megölésében.

1954 -ben Kanadába emigrált, titkolta háború alatti tevékenységét, és végül családot alapított. Azonban náci múltját már az 1960 -as években felfedezték. A kilencvenes évek közepe óta próbálták visszavonni az állampolgárságát, de a folyamat mindig elakadt a fellebbezések hatására. A kiutasítása most volt folyamatban, amikor múlt hét szerdán meghalt.

A B’nai Brith Canada zsidó szervezet évekig harcolt Oberlander kiutasításáért, írja a jta.org.

“Helmut Oberlander békés halála kanadai földön folt a nemzet lelkiismeretén” – mondta Michael Mostyn, a B’nai Brith Canada vezérigazgatója. „Ez az ország becsapta kapuit a nácik elől menekülő zsidó menekültek előtt, majd beengedte néhány kínzójukat Kanadába, akiket halálukig nem sikerült kiutasítani őket.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp