Sírva mesélt a Harry Potter sztárja zsidó dédapja haláláról

Családi titkokról vall a Harry Potter zsidó származású sztárja, Daniel Radcliffe a Who Do You Think You Are?  című angol családfakutatós műsor legutóbbi részében, amely majd július 22-én kerül adásba Angliában.

A műsor egyik legdrámaibb pillanatában a színész könnyeivel küszködve olvasta fel dédapja búcsúüzenetét.

A színész dédapja ugyanis 42 éves korában öngyilkos lett, miután anyagilag tönkrement. Az ügynek valószínűleg antiszemitizmus áll a hátterében.

Samuel Gershon, Daniel Radcliffe dédapja a Hatton Garden nevű ékszerbolt tulajdonosa volt, amit 1936-ban raboltak ki. A zsidó férfi hiába jelentette a bűncselekményt a rendőrségnek, nem hittek neki, azzal gyanúsították, hogy valójában nem is volt semmilyen betörés, Samuel Gershon saját maga tüntette el az ékszereket, hogy pénzt csalhasson ki a biztosítótól.

Redcliffe és dédapja, Samuel Gershon

A színész reménytelen helyzetbe került dédapja teljesen elszegényedett, végső elkeseredésében nem látott más kiutat a helyzetéből, csak azt, ha megöli magát.

Minden tönkrement, amiért ő és az apja dolgozott.

A Who Do You Think You Are?  készítőinek kutatásából kiderült, hogy a biztosítótársaság végül mégis fizetett Daniel Radcliffe családjának, de csak jóval a rablás után, miután Samuel Gershon megölte magát.

A The Sun véleménye szerint a késleltetett, nehézkes kifizetés hátterében az angol rendőrségre akkoriban jellemző antiszemitizmusa állt, ami elsősorban a zsidó kereskedőknek szólt. Ugyanis a korabeli vélekedés szerint a zsidók gyakran szándékosan tették tönkre a saját üzlethelyiségüket.

Daniel Radcliffe ezzel kapcsolatban megjegyezte: „elég beszédes ez a mondat. Megrázó azt látni, hogy az önmagában bármire elég érv, hogy valaki zsidó”.

Radcliffe családja Oroszországból és Németországból származik. Őt ateistaként nevelték, de azt mondta, megdöbbentette az előítéletesség mértéke.

A rablás évében, 1936-ban került sor a Cable Street-i csatára, ahol a rendőrség a brit fasisztákat védte az antifasiszta demonstrálóktól, akik között kommunisták, anarchisták, zsidók és szocialisták is voltak.

Az események után nem sokkal döntött úgy Radcliffe dédapai családja, hogy a zsidó hangzású Gershonról Greshamre angolosítja a nevét.

A Cable Street-i csata
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp