Szukot, a sátrak ünnepe – סוכות

Október 13. napnyugtától – október 20. napnyugtáig.

Tisri hónap tizenötödikétől hét napon át ünnepeljük szukot (sátrak) ünnepét.

Szukot ünnepe arra emlékeztet bennünket, hogy az Egyiptomból Izraelbe való sivatagi vándorlás során a zsidók sátrakban laktak és az isteni gondviselés tartotta őket életben.

A pészáchhal és a sávuottal együtt ez a három, úgynevezett zarándokünnep egyike, melyen a Szentély fennállásának idején a zsidók Jeruzsálembe mentek, hogy áldozatot mutassanak be.

Szokások:

A szukothoz kötődő szokások közül a legfontosabb a sátorban való evés és alvás kötelessége. A hét – vagy nyolcnapos ünnep előtt a hagyományőrző zsidók szukát építenek, aminek a falát és a tetejét növényekkel és ágakkal fedik be, de nem teljesen. Az ünnep alatt minden komolyabb étkezést ebben a sátorban fogyasztanak el és a férfiak (hacsak nincs nagyon hideg), akkor ott is alszanak.

A szukothoz kötődő másik fontos szokás a luláv csokorhoz kötődik. Szukot nyolc napja alatt egy négy növényből álló csokrot szokás megrázni minden nap. A négy növény az etrog (citromhoz hasonló citrusféle), a luláv (pálmaág), mirtuszlevelek és fűzfalevelek. A hagyomány szerint e négy növénynek az egy csokorba való fogása a zsidó nép egységét jelképezi.

Bibliában:

Smot (Kivonulás könyve) 23: 15 – 19

Smot (Kivonulás könyve) 34: 22 – 23

Vájikrá (Leviták könyve) 23:33 – 44

Bámidbár (Számok könyve) 29:12 – 39

Dvárim (Második törvénykönyv) 16:13 – 17

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás: