Ros Hásáná, a zsidó Újév – ראש השנה

Szeptember 29. – október 1.

A ros hásáná héber szavak jelentése: az év feje. Kétnapos ünnep Izraelben és a diaszpórában is a zsidó időszámítás szerinti tisri hónap első és második napján.

A zsidó hagyományban a ros hásánái időszak a megtérés, bűnbánat és a megbocsátás jegyében telik. Ez az időszak a ros hásánát megelőző hónap, elul hó elsejével kezdődik és hagyományosan jom kipurig tart. A hagyomány úgy tartja, hogy a világ teremtése a ros hásánát megelőző héten történt, vagyis Ádám és Éva teremtése éppen ros hásánára esett.

Szokások:

A ros hásánái liturgia talán legfontosabb része a sófárfújás a reggeli ima részeként. A sófár, vagyis a juh szarvából készült kürt feladata, hogy felébressze a hívek szívében a megtérés vágyát és felhívja a figyelmet a közelgő „Félelmetes Napokra”, ahogyan a ros hásáná és jom kipur közötti tíz napot hívják.

Ros hásáná előestéjén családi vacsorát szokás tartani, melyen hagyományosan mézet és egyéb édes ételeket esznek, hogy édes évük legyen, illetve egyes családokban szokás bárány – vagy halfejet fogyasztani, mert ros hásáná héberül az „év fejét” is jelenti.

Bibliában:

Vájikrá (Leviták könyve) 23:23 – 25

Bámidbár (Számok könyve) 29:1 – 6

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás: