Purim, a megmenekülés napja – פּוּרִים

Március 910.

Ádár hónap tizennegyedikén, ha kettő ádár hónap lenne az évben (szökőév), akkor mindig a második ádár hónap (ádár séni) tizennegyedik napján tartjuk purim emlékünnepét.

Purim ünnepén a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek.

Az eseményt Eszter könyve örökíti meg. A purim név a „sorsvetést” jelentő púr szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.

Szokások:

Purimkor szokás jelmezbe öltözni és a szokásosnál több alkoholt fogyasztani. Ezek azonban nem a legfontosabbak az ünnephez kötődő hagyományok közül.

Purim napján kétszer felolvassák a megilát, vagyis Eszter könyvét: este és a délelőtti ima során. Ezen kívül a purimra való felkészülés során kötelező jótékony célokra adakozni: legalább annyit, amennyiből két szegény család tud ételt venni az ünnepi ebédre. Szokás a barátainknak ételcsomagot küldeni.

Bibliában:

Eszter könyve

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás: