Peszah, az egyiptomi kivonulás ünnepe – פֶּסַח

Április 8. – április 16.

Peszah ünnepnapjai niszán hónap tizenötödikétől huszonkettedikéig, míg Izraelben csak huszonegyedikéig tartanak.

Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékeztet.

Pészách legfontosabb feladata, hogy emlékeztessen arra, hogy Isten gondoskodott a zsidóságról és kiszabadította őket a rabszolgaságból.

A szukottal és a sávuottal együtt ez a három, úgynevezett zarándokünnep egyike, melyen a Szentély fennállásának idején a zsidók Jeruzsálembe mentek, hogy áldozatot mutassanak be. A pészáchi áldozatnak kiemelt jelentősége volt a Szentély-korabeli zsidóságban.

Szokások:

Pészách ünnepéhez két nagyon fontos szokás is kötődik. Az első a kelt tészta evésének és tulajdonlásának tilalma az ünnep nyolc napja alatt, ami jelent minden liszttel készített élelmiszert, amit nem a pészáchi előírásoknak megfelelően készítettek el. Ehhez kötődik az első nap kötelező macesz vagy pászka evésének kötelessége, ami lisztből és vízből készített, keletlen tésztaféle.

A másik fontos szokás az első este (vagy a diaszpórában első két este) tartott szédereste. Az este során elmesélik az egyiptomi kivonulás csodás történetét, ahogy azt a Biblia és a hagyomány elbeszéli. Ez az este mindenki számára fontos tanulási lehetőség, de ilyenkor főleg a gyerekekre figyelnek és őket próbálják bevonni a beszélgetésbe.

Bibliában:

A történet: A teljes Smot (Kivonulás könyve)

Smot (Kivonulás könyve) 12: 1 – 13:10

Smot (Kivonulás könyve) 23: 14 – 19

Vájikrá (Leviták könyve) 23:4 – 8

Bámidbár (Számok könyve) 9:1 – 14

Bámidbár (Számok könyve) 28:16 – 25

Dvárim (Második törvénykönyv) 6:20 – 25

Dvárim (Második törvénykönyv) 16:1 – 8

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás: