Események betöltése

Zsidó Művészeti Napok

  • Ez az esemény elmúlt.
   

Először kerül megrendezésre a Zsidó Művészeti Napok  (ZsiMű) május 28. és június 14. között Budapesten.  Ilan Mor izraeli nagykövet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a ZsiMű és minden más zsidó fesztivál lehetőséget teremt a magyar társadalom számára, hogy megismerkedjen a zsidó kultúrával, és megtapasztalhassa, hogy mindez szerves része a magyar kultúrának.

A Zsidó Művészeti Napok (ZsiMű) először kerül megrendezésre május 28. és június 14. között Budapesten.  Az új   rendezvénysorozat a  zsidó  kultúra sokszínűségét   színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken  kívánja bemutatni  az érdeklődő közönségnek.

A fellépők között van  az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a  Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint  több népszerű és neves  művész, mint pl.  Tony Lakatos,  Lajkó Félix, az idén 20 éves Amsterdam Klezmer Band,  a Budapest Bár, Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora,   Esterházy Péter,  Kulka János, Horgas Eszter,  Dés László, a 30 éves 100 Tagú Cigányzenekar… és még sokan mások.

Slichot, a Beer Sheva Színház vendégjátéka

Az ismert kulturális terek,  koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Millenáris Teátrum, Uránia Nemzeti Filmszínház, Átrium Film-Színház,  A38Hajó, BMC -,  a  lazább  atmoszférájú, Erzsébet-városi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben  is programok várják  a látogatókat, köztük  a  Mazel Tov-ban, a Liblingben, a Fogasban, Gödör Klubban…. stb.

A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, mint pl. Debrecen, Sopron, Veszprém, Zalaegerszeg.

Malek Andrea és Lerch István

A Zsidó Művészeti Napok mellett megrendezésre kerül nyáron a Zsidó Kulturális Fesztivál is. Vadas Vera, a ZsiMű alapító igazgatója elmondta, a két fesztivál nem versenytársa, hanem kiegészítője egymásnak. Vadas Vera szerint, aki korábban 17 évig volt a mára megszűnt Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója, két rendezvényt kapott a közönség egy helyett, és ez a változás jó a művészeknek, a fővárosnak és látogatóknak is, hiszen nagyobb kínálatból válogathatnak.

A Zsidó Művészeti Napok időpontját május végére időzítették, mivel a jó idő miatt az emberek már ilyenkor is szívesen járnak fesztiválokra, illetve ebben a hónapban van Izrael függetlenségének ünnepe is, amely fontos szimbólum a számukra. Ám a ZsiMű programjai nem csupán erre a két hétre korlátozódnak majd, hanem a fesztivált szervező Kultúr Produkciós Iroda év közben is szervez majd eseményeket.

Ilan Mor, izraeli nagykövet hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a magyar zsidó kultúra ma a reneszánszát éli. Szerinte a ZsiMű és minden más zsidó fesztivál lehetőséget teremt a magyar társadalom számára, hogy megismerkedjen a zsidó kultúrával, és megtapasztalhassa, hogy mindez szerves része a magyar kultúrának.

Szó és zene c. előadás fellépői, Spiró György, Esterházy Péter, Závada Pál, Parti-Nagy Lajos, Dés László, Barcza Horváth József, Dés András

A  létrehozó csapat

A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera, aki az egykori Zsidó Nyári Fesztivál megálmodója és létrehozója is egyben.

A Zsidó Művészeti Napokat támogatta az Izraeli Nagykövetség, valamint magyar és izraeli nagyvállalatok, ezen kívül folyamatban van néhány pályázatuk például az NKA-nál és a VII. kerületi polgármesteri hivatalnál. A szervezők hangsúlyozták, hogy a fesztivál magánkezdeményezésre és főként magántőkéből valósul meg, és bíznak benne, hogy az első évet nullszaldóval zárhatják majd a jegyeladások segítségével.

 

  

 

Zsidó Művészeti Napok – 2016

A Zsidó Művészeti Napok idén tavasszal először kerül megrendezésre Budapesten. Az új rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét színvonalas…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»