Események betöltése

Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Nógrádi Gergely és barátai – …

  • Ez az esemény elmúlt.
  Dohány utcai zsinagóga Dohány u. 2
Budapest, 1074 Magyarország
   

Nógrádi Gergely és barátai – Csillagok koncertje

 Koncertjük kétségkívül az esztendő egyik legizgalmasabbnak ígérkező gigaprodukciója lesz, tíz szólistával és a Dohány utcai Zsinagóga kórusával. Repertoárjuk jiddis dalokat, kántorprodukciókat, operaáriákat, a “zsidó Broadway” komponistáinak leghíresebb musical slágereit tartalmazza. A számos zenei műfajt felvonultató crossover esten fellép a friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter operaénekesnő, László Boldizsár és Fellegi Balázs operaénekesek, a magyarországi zsidó kántorok doyenje Fekete László, a zsidó dalok királynőjeként emlegetett Klein Judit énekesnő, Kardos Dániel gitárművész, Neumark Zoltán és Teszter Nelli zongoraművészek, Lázár Zsigmond hegedűművész és a Dohány utcai Zsinagóga férfikara.

Nógrádi Gergely főkántor
A Frankel Leó úti Zsinagóga főkántora generációja kiemelkedő tehetséggel megáldott képviselője, aki az elmúlt években négy kontinensen adott koncerteket, rendkívüli sikerrel. 2015-ben Európa elsőszámú kántorhangjának választották az angliai Leedsben tartott kántor-világtalálkozón. A floridai Palm Beachen 2016-ban megkapta a Zsidó Pavarotti címet, 2017-ben Washingtonban pedig A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövete kitüntetésben részesítették. 2018 tavaszán Flown Flag capitoliumi elismerést kapott Michael S. Lee amerikai szenátortól. Az elmúlt évtizedben tíz CD-n és DVD-n szerepelt énekművészként, emellett íróként több mint ötven könyv szerzője.

Sümegi Eszter operaénekes
1993-ban szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és még abban az évben Philadelphiában megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Huszonöt éve a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban. Oratóriumokban is énekel, illetve koncertműsorait az utóbbi időben zsidó dalok előadásával színesíti. 2018-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

László Boldizsár operaénekes
2008-ban a Szegedi Nemzeti Színház magánénekesként szerződtette. Azóta számos szerepet énekelt nagy sikerrel, többek között Rost Andrea partnere volt a Bohémélet Rodolphe szerepében. A szegedi társulaton kívül rendszeresen énekel főszerepeket a Magyar Állami Operaházban, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Operában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és Kassán.

Fekete László főkántor
A magyarországi zsidó kántorok doyenje, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora az Ádám Emil tanár-karnagy vezette Rabbiképző Intézet Goldmark Kórusában tűnt fel éneklésével, majd a nyolcvanas években a Népszínház operatársulatában három évadon keresztül olasz vígoperák basszus főszerepeit alakította. Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem tanára, az ottani kántorképzés szakfelelőse. Szertartást vezetett, koncertezett Európa számos országában, Japánban és Izraelben.

Fellegi Balázs operaénekes
A FelleginiKlezmerGipsy együttes alapító tagja. Tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban, a Tel-Aviv-i Rubin Zeneakadémián, valamint mesterfokon a philadelphiai Curtis Institute-ban végezte. A 2001-2002-es évadban a New York-i Metropolitan produkcióiban kapott szerepeket. Több zsidó zenei albuma is megjelent, rendszeresen koncertező művész.

Klein Judit énekművész
A zsidó dalok királynőjeként emlegetett énekesnő a legrangosabb fesztiválok és előadások fellépője. Hangjában egyszerre érezhető az ősi keleti világ atmoszférája, sajátos motívumokkal megidézve a bibliai idők légkörét, valamint a jelenkor zsidó zenei kultúrájának; a történelmet, a napi életet elbeszélő jiddis, ladino és izraeli daloknak neves előadója.

Kardos Dániel gitárművész
Zenei tanulmányait Jeruzsálemben a Rubin Zeneakadémián, illetve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán végezte. Gitárjátékában a jazz, a klezmer, a közel-keleti, a balkáni és a flamenco zene elemei egyaránt megszólalnak. Saját zenekarában és filmzenékben komponistaként is jelen van. Ezek mellett a Scheiber Sándor iskola ének-zene tanára és kórusvezetője.

Neumark Zoltán zongoraművész
1993-tól a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház énekeseinek magán ének-korrepetitora és zongorakísérője, 1993 és 2003 között az Inter-Operett zenei vezetője. 1993 óta állandó zongorakísérője és korrepetitora neves énekeseknek és színművészeknek hazai és nemzetközi színpadokon, 2001 óta az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem kántorképző szakának adjunktus korrepetitora. 2005 óta a Judrom klezmer zenekar zongoristája, valamint a 2016-ban megalakult Haverim klezmer zenekar alapító tagja.

Teszter Nelli zongoraművész
1979-ben született Kárpátalján, Beregszászon. A Zádor Dezső Állami Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1997-ben Magyarországra költözött. Zongoratanári tevékenységét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányai mellett párhuzamosan végezte. 2003 óta Budapesten él, Magyar Táncművészeti Egyetem vezető korrepetítora, népszerű koncertező művész, boldog családanyaként neveli kétéves kisfiát.

Lázár Zsigmond hegedűművész, zeneszerző
A magyarországi színházak közkedvelt zenei vezetője, elismert komponista és zenekarvezető, 1995 óta körülbelül hetven előadás muzsikája fűzhető a nevéhez. Jelenleg Dohány utcai Zsinagóga karnagya, kamaradarabokat, kórusműveket ír a zsinagóga férfikarának, emellett az Odessa Klezmer Band zenekar rendszeres közreműködője.

Dohány utcai Zsinagóga férfikara
A kórus, amely a zsinagóga felavatása óta létezik, jelenleg csodálatos hangú operaénekesekből és más professzionális kórusok tagjaiból áll. Az énekegyüttes repertoárja egyedinek mondható a magyarországi zenekultúrában, vallási és világi fellépései rendre zajos sikert aratnak a közönség körében, itthon és külföldön egyaránt.

Jegy.hu – Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Nógrádi Gergely és barátai – Csillagok koncertje

A világszerte ünnepelt főkántor Nógrádi Gergely és művészbarátai egy egyedülálló és sokszínű műsorral készülnek az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»