Események betöltése

Zsidó családtörténetek nyomában – rövidfilmek és beszélgetés

  • Ez az esemény elmúlt.
  Művész Art Mozi Teréz körút 30
Budapest, Magyarország
   

A 2017-es Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál közönségsikere idén is a fesztivál programjában!

Zsidó családtörténetek nyomában – rövidfilmek és beszélgetés
magyar nyelven, angol felirattal | magyar dokumentumfilmek, 60 perc + 50 perc beszélgetés

Időpont: december 1., szombat, 17 óra
Művész mozi, Huszárik-terem

A Centropa Alapítvány különleges filmválogatásában az érdeklődők hat izgalmas rövidfilmen keresztül pillanthatnak be az elmúlt 100 év néhány izgalmas sorsába, élettörténetébe.

A filmek után beszélgetésre invitáljuk a nézőket. “Itt repül a kismadár!” Miről árulkodnak a családi fotók, mi a kapcsolat a családtörténetek és a családi fotóalbumok között és kell-e mosolyogni akkor is, ha nem megy? Beszélgetés a film kapcsán a Centrópa munkatársával és a fotográfia szakértőivel.

A beszélgetés résztvevői:
Kenesei Marcell, a Centropa Alapítvány munkatársa,
Tamási Miklós, a Fortepan, Magyarország legnagyobb online fotó archívumának alapítója,
Gordon Eszter fotográfus

Moderál:
Hidas Judt, a Kibic Magazin munkatársa

////////

A következő rövidfilmek kerülnek vetítésre:

A pokol polgármestere

Egyedi magyar történet arról az emberről, aki egész életében arra a pillanatra várt, amiért megszületett. Domonkos Miksa az első világháborúban tisztként szolgált, a második világháború alatt ételt, ellátást, gyógyszereket hozatott a gettóba, együtt dolgozott Raoul Wallenberggel. Az 50-es években letartóztatta és elhurcolta az ÁVH, azzal a váddal, hogy ő ölte meg Wallenberget. Domonkos Miksa története emberi bátorságról és tragédiáról szól.

Egy jó nyaralás csodákra képes

Katarína Löfflerová története bepillantást nyújt a két világháború közötti Csehszlovákia zsidó középosztálybeli életvitelébe, amelynek szerves része volt a zsidó iskolai élet, és emellett a szabadidõ eltöltése a sportklubban, sízés a Tátrában, nyaralás a Balatonnál, vízisízés a dalmát tengerparton. Igazi női életút humorral és tragédiával átszőve.

Szerelem papírrepülőn

Kinszki Imre jóval több volt, mint amatőr fényképész; ma kora egyik kiemelkedő tehetségű művészeként tartjuk számon. Fényképei, amelyeket lánya, az akkor tízéves Judit mentett meg a budapesti gettóban, ma a modern fotóművészet remekműveit közé tartoznak. A háború derékba törte Imre még csak bimbódzó művészi karrierjét.

Egy ortodox gyerekkor

A film egy ortodox zsidó közösségben Magyarország egy kis településén, Kiskőrösön enged bepillantást a Faludi család mindennapjaiba. József apja, Fogler Emánuel ortodox zsidó volt, de katonaként szolgált az első világháborúban. Később útja Tel Avivon át Budapestre vezetett. A rövidfilm egy nem mindennapi életút izgalmas naplója.

Galpert Ernő: Vallásos családban nőttem fel…

Egy haszid gyermekkor története a közép-európai ortodox zsidóság és haszidizmus fellegvárában, Munkácson, amely számos országhoz tartozott a 20. században – az Osztrák-Magyar Monarchiától az Első Csehszlovák Köztársaságon és a Szovjetunión át egész a független Ukrajnáig.

Túlélés Szarajevóban – Barátság háború idején

Mikor 1992-ben Szarajevót elérte a háború, holokauszt túlélők és leszármazottaik egy kis csoportja humanitárius segélyszervezetté alakította a város utolsó működő zsinagógáját, ahol zsidók és muszlimok, szerbek és horvátok közösen dolgoztak. Senki sem volt képzett szociális munkás. Egyszerű emberek voltak, barátok, akik segítettek a barátaikon.

/////////

A FESZTIVÁLRÓL:

Idén kereken negyven friss, izgalmas és kihagyhatatlan vetítés, ingyenes kísérőprogram és beszélgetés érkezik hozzánk a világ minden szegletéből!

A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról.

Izgalmas programot ígér többek között a Nagyi projekt [ www.zsifi.org/nagyi-projekt ] című magyar dokumentumfilm, A rabbi meg a lánya [ www.zsifi.org/a-rabbi-meg-a-lanya-disobedience ] című amerikai dráma Rachel Weisz és Rachel McAdams főszereplésével, valamint az elmúlt időszak egyik nagy német filmsikere, az Utolsó vacsora [ www.zsifi.org/utolso-vacsora-das-letzte-mahl ].

A 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál filmjeire a jegyek 1400 forintos áron vásárolhatók az egyes vetítések helyszínén (Művész és Puskin mozik pénztáraiban) vagy az alábbi weboldalon: www.zsifi.org/jegy 2018. november 15-től.

email ✡ info@zsifi.org
YouTube ✡ goo.gl/2dqZQ1
Instagram ✡ www.instagram.com/budapesti.zsido.filmfesztival
www ✡ www.zsifi.org

https://www.facebook.com/events/525514177964181

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»