Események betöltése

Vallásközi dialógus toleranciáról és empátiáról

 • Ez az esemény elmúlt.
 

Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a látszólagos kulturális és vallási különbözőségek ellenére miként kerülhetünk közelebb egy békésebb világ eléréséhez.

A Tolerancia és empátia a világvallásokban c. vallásközi dialógus olyan fogalmakat tárgyal, mint együttérzés, tisztelet, megbocsátás, kegy, kegyelem a különböző vallásokban, kultúrákban a XXI. század kihívásainak világában.

Napjainkban számos békétlenséget és tolerancia hiányát sejtető helyzettel vagy hírrel szembesülhetünk. Társadalmunk jelenkori akadályai miatt egyre szükségesebb az empátia és a tolerancia hangsúlyozása.

Ferenc pápa a 2016-os évet az irgalmasság rendkívüli szentévének hirdette meg. Ebből inspirálódva vállalkoznak a szervezők a vallásközi dialógus megrendezésére, amely által a résztvevők bepillantást nyerhetnek a különböző világvallások tanításaiba az irgalomról, szeretetről, részvétről, megbocsátásról. Ezek a fogalmak kardinális szerepet játszanak úgy a vallások hitrendszereiben, mint a gyakorlataiban. Legyen szó akár a menekültkérdésről, illetve bármilyen társadalmi vagy hétköznapi konfliktusról, a békés együttélés alapja a józan tolerancia és az empátia.

A szerevezők reményei szerint a közös hang eljut a nagyközönséghez, így társadalmunk sikeresebben nézhet szembe a XXI. század kihívásaival.

„A vallások különböző utak, amelyek ugyanoda vezetnek. Mit számít, hogy külön úton járunk, ha a célunk közös?” Gandhi

A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés meghívottjai:

 • Csong An Szunim – zen buddhista apát
 • dr. Fischer Miklós – a LifeGarden pszichológusa,  Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense
 • Galgóczi István – muszlim hitoktató, arabista, politológus
 • Leveles Zoltán – hindu tanító, az India Klub Alapítvány vezetője
 • Nagypál Szabolcs – római katolikus teológus, az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusaként a Jog- és Társadalomelméleti Tanszéken tanít

Bővebben: https://bharata.hu

Helyszín: Bharata Kultúrtér, 1074 Budapest, VII. kerület, Tivadar utca 3.

Időpont: 2016. szeptember 22-én 18 óra.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»