Események betöltése

TOTÁL FILMKLUB DOKUMENTUMFILM SOROZAT – AZ EGYETEMES EMBERI JOGOKRÓL

  • Ez az esemény elmúlt.
  Csányi5 Csányi utca 5.
Budapest, 1077 Magyarország
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A sorozat célja az, hogy a filmekkel bemutassuk az emberi jogok egy-egy kiemelt területét és betekintsünk, hogy hogyan dokumentálja a film a történelmi, társadalmi, politikai, művészeti és közösségi eseményeket és történéseket. Moderátor közreműködésével, a téma szakértőinek bevonásával a látottakat, valamint a kapcsolódó hazai helyzetet és a szükséges tennivalókat elemezzük.

A sorozatot Nagy Erzsébet közgazdász, teológus, a Bálint ház külső munkatársa szerkeszti.

Moderátor: Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta

Időpontok: csütörtöki napokon, 17:30-tól kb. 20:30-ig

A programon való részvétel belépőjegy-köteles, Bálint Hűség Kártyával illetve középiskolás diákoknak ingyenes.

Részletek folyamatosan a www.facebook.com/balintfilmklub valamint a Bálint-ház http://web.balinthaz.hu/Jogok_es_felelosseg oldalán találhatók.

2017. november 09. csütörtök, 17:30
Az állampolgár
magyar dráma, 109 perc, 2016
Rendező: Vranik Roland
Vendég: Vranik Roland rendező és dr. Cake-Baly Marcelo a film főszereplője

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

2017. november 30. csütörtök, 17:30A kísérlet (Das Experiment)
színes, magyarul beszélő, német thriller, 114 perc, 2001
Rendező: Oliver Hirschbiegel
Vendég: Csepeli György szociálpszichológus dr Topál József viselkedéskutató, MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutató Intézet

A film alapjául az 1971-es, hírhedt Stanford-i börtönkísérlet szolgál. A kutatólaborban egy valódi börtönt modelleznek, cellákkal, rácsokkal és megfigyelő kamerákkal felszerelve. Két héten keresztül 20 férfi játssza el a börtönőrök és a rabok szerepét, miközben a tudósok az agresszív viselkedést vizsgálják. A rabok el vannak zárva, és látszólag enyhe megkötések vonatkoznak rájuk, az őrök pedig azt az utasítást kapják, hogy fizikai erőszak nélkül próbáljanak meg rendet tartani. A résztvevők közül bárki bármikor kiléphet, de a szereplőknek fizetett díjat ebben az esetben nem veheti fel. Az első napokban a két csoport közötti hangulat inkább csak bizonytalan, de ahogy telik az idő egyre több valódi konfliktus alakul ki, az őrök pedig egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be a fegyelem megtartása érdekében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kísérlet túl jól sikerül.

2018. január 11. csütörtök, 17:30
Öt szabály (5 Pravidel – 5 Rules) cseh dokumentumfilm, 80 ’ 2013
Rendező: Vavřinec Menšl
Vendég: Csepeli György szociálpszichológus dr Topál József viselkedéskutató, MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutató Intézet

Engedelmeskedj, és boldog leszel. Nyilván alkalmazkodnod kell a Rendszerhez – tartani magad a szabályaihoz és szokásaihoz –, akár tetszik, akár nem. Megszűnsz szabad ember lenni. A szabadságot alárendeltségre cseréled, és elnyered érte a jutalmad. Film egy kockázatos, kísérleti játékról, amelyből kiderül, milyen gyorsan alárendelődhetünk egy totalitárius rendszernek, legyen az fasiszta, kommunista vagy nemzeti-korporatív. 50 önkéntes résztvevőt követünk egyetlen hétvége során: lesznek, akik behódolnak, és jól járnak, míg mások megtörnek a nyomás alatt. Hétvégi kiruccanás az alávetettségbe.

2018. január 25. csütörtök, 17:30
A rettegés kora – A pszichiátria rémuralma német dokumentumfilm, 108 perc, 2012
Vendég: Dr. Pléh Csaba pszichológus az MTA tagja és Dr. Unoka Zsolt pszichiáter, pszichoterapeuta

Ez a Németországban és Ausztriában forgatott film több mint 80, pszichiátriai szakértőkkel, történészekkel és túlélőkkel készített interjút tartalmaz. Egy sokkoló dokumentumfilm, amely személyes beszámolókat és kozmetikázatlan belső felvételeket tartalmaz, amely ismerteti a pszichiátria mocskos történetét, a múltbeli és jelenlegi gyakorlatait, és világosan feltárja, hogy születésétől fogva egészen a mai napig a brutalitásra és a kényszerítésre támaszkodik. Ez egy ritkán hallható történet, mely ártalmas kezelésekről és az emberi kegyetlenség végleteiről szól. Igazak vagy nem igazak a film állításai?

2018. február 15. csütörtök, 17:30
Eltitkolt évek magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2009
Rendező: Takács Mária
Vendég: Takács Mária a film rendezője, újságíró és Gál Ilona a film egyik szereplője

Tizenegy magyar nő (45 és 70 év között) beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik: hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták magukat megnevezni. Aztán minderről hallgatni a családjuk, tágabb környezetük előtt. Társra-találásról, közösségük megtalálásáról, barátságokról. Történetek a rendszerváltáson innen és túl: az 56-os forradalomtól kezdve a megalkuvó 60-as 70-es éveken keresztül, a 80-as évek alternatív kultúráján át a rendszerváltás által lehetővé tett meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig. Személyes történetek feltárulkozása a szélsőjobboldali eszmék árnyékában. Sokan azt gondolják, hogy leszbikusok, melegek a rendszerváltás előtt nem léteztek, s az, hogy megjelentek, sőt láthatóvá váltak, valamiféle nyugatról jött divathullám része. A mai magyar társadalom nagy része még mindig nem fogadja el a többségi társadalomtól valamilyen szempontból eltérő csoportokat, szubkultúrákat, egyéneket. Ennek egyik oka az is, hogy nincs valódi ismeretük ezekről a kisebbségi kultúrákról, közösségekről, emberekről. A film egyik vállalása éppen ez: hiteles történeteket bemutatni, leszbikusokat megszólaltatni megélt élményeikről, érzéseikről akkor és most. Valódi ismeretet nyújtani másfél órán keresztül

2018.március 8. csütörtök, 17:30
A Vatikán és a Harmadik Birodalom (The Vatican and the Third Reich) színes, magyarul beszélő, spanyol dokumentumfilm, 53’ 2014
Vendég: dr Karsai László történész, professor emeritus

1939 márciusában nem volt kétség, hogy Pacelli bíborost választják meg pápának. Spirituális és intellektuális tekintélyét rég megalapozta, és diplomáciai tapasztalatra is szert tett berlini nunciusként és XI. Piusz pápa államtitkáraként. 1963-ban, pár évvel halála után azonban hírneve megkérdőjeleződött, köszönhetően Rolf Hochhuth színdarabja, A helytartó premierjén kitört botránynak. A dráma szövege bemutatja a Vatikán kapcsolatait Németországgal a II. világháború alatt és XII. Piusz pápa felelősségét abban, hogy tétlen maradt a holokauszt idején. Ez a dokumentumfilm igyekszik rávilágítani arra, mennyire hihetőek a tények, amelyek egy máig megoldatlan vitás kérdést váltottak ki.

2018.március 29. csütörtök, 17:30
AZOK magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2015
Rendező: Meggyes Krisztina
Vendég: Meggyes Krisztina a film rendezője ésTörzsök Erika szociológus, kisebbségkutató

Vámosszabadi egy jómódú, nyugodt kis magyar falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település nyugalmát: a határától csupán pár kilométerre létrehoztak egy menekülttábort. A falubeliek hevesen tiltakozni kezdtek, és hamarosan megalakult egy aktivista csoport, akik mindenáron meg akartak szabadulni a bevándorlóktól. Az új helyzet a felszínre hozott azonban egy másik, mélyen megbúvó konfliktust is. A faluban két nagyon eltérő életforma keveredik, a többségében idősebb őslakosok, és a fiatalabb, tehetős „gyüttmentek”. Végül a falu lakosai is két táborra szakadtak: az idősebbek elfogadták az idegenek jelenlétét, de az újabb betelepülők egyre feszültebbek lettek. Ahogy mondják, az életnek van egy természetes kockázata, de az, hogy idegenek sétáljanak az utcájukon, az már extra kockázat, amit ők nem hajlandóak vállalni. A kis falu valójában egy olyan problémával néz szembe, amivel a világ már évtizedek óta küzd, és az új helyzet felszínre hoz számos kérdést a toleranciáról, az ismeretlentől való félelemről, a migrációról vagy a globalizációról.

2018. május 3. csütörtök, 17:30
Nevelőszülőktől nevelőszülőkig amerikai dokumentum-játékfilm I. rész 13 perc II. rész, 23 perc, 2015
Vendég: Vajna Virág jogász, mediátor

A legtöbb gyerek, aki egyszer bekerül a szociális gondozás rendszerébe, dühössé, depresszióssá, agresszívvé és zárkózottá válik. Nem kell sokáig gondolkodnunk, vajon mi váltja ki belőlük ezeket az érzéseket… de gyakran előfordul, hogy a nevelőszülők mégsem tudnak zöldágra vergődni a befogadott gyerekkel, és általában ezek az esetek sosem végződnek jól. A kiskorú lelki világa tovább sérül, ehhez pedig hozzáadódik a házról házra való vándorlás kitaszító érzése, az újra beilleszkedés, majd az újabb csalódás kockázata. Miközben ők csak szeretetre és stabilitásra vágynak… Ez a rövidfilm ennek a kálváriának az érzelmi vetületét taglalja. A kislány bár édesanyjával és testvérével él, a mostohaapa pokollá teszi az életüket. Folyamatosan terrorizálja a családot: bántalmazza az anyát és a gyerekeket, de az anyuka mégis képtelen megválni tőle. A lányt nevelőszülőkhöz adják, de nem tudja megtalálni a helyét. Hiányzik neki a kistestvére, akinek hogylétéről folyamatosan aggódik. Ezért mindent elkövet, hogy visszakerüljön mellé, és gondoskodhasson róla.

Kitálalnak a nevelőszülők ”Semmibe veszik a gyerekeket és minket is!”
magyar dokumentumfilm, 15 perc, 2013

A kormány 2013 végén az érintettek megkérdezése nélkül alakította át a gyermekvédelmi törvényt, amellyel a nevelőszülői rendszert is felforgatta. A nevelőszülők félnek, a kapott pénzből alig bírják eltartani a rájuk bízott gyerekeket, és mindennaposak már a rajtaütésszerű ellenőrzések is. A minisztérium hallgat. Mi a helyzet ma, Magyarországon?

2018. május 17. csütörtök, 17:30
Net függők (Web Junkie) kínai dokumentumfilm
Rendezte: Csapó Krisztina, 74 perc, 2014
Vendég: Ságvári Bence szociológus, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont

Kína az első olyan ország, ahol az “internet függőséget” hivatalosan betegségnek nyilvánították. A film betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba, ahol kínai tinédzsereket “képeznek át”. A film három fiatalra koncentrál, bemutatva a családok és az egészségügyi dolgozók eltökélt szándékát, hogy a rossz szokástól megszabadítsák őket.