Események betöltése

TODA: A Landeszman-ügy

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Bőgyatya és fütyülős barack. Landeszman György ex-főrabbi 1993-ból származó elhíresült kijelentése szerint ennyi maradna a magyar kultúrából, ha a zsidók által teremtett értékeket kivonnánk belőle. Toronyi Zsuzsa és Darvas István rabbi Dési Jánossal és Radnóti Zoltánnal beszélget.  TODA – zsidó közösség elmúlt 25 éve. Ideje van a számvetésnek.

TÉMA: Landeszman-ügy
VENDÉGEK: Dési János újságíró és Radnóti Zoltán rabbi

A magyar rendszerváltás utáni történelem egyik sokat idézett mondata Landeszman György, budapesti vezető főrabbié volt: “Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack.”

A nagy közfelháborodást okozó kijelentés a Heti Magyarországban jelent meg 1993-ban. Az interjú nyomán a főrabbi lemondott tisztségéről és távozott az országból.

Nincs új a nap alatt…
Huszonöt évvel a rendszerváltás után ideje van a számvetésnek.
Előadásunkban az évezredes zsidó tanítás és a kortárs visszaemlékezések alapján próbáljuk meg értelmezni az elmúlt negyed évszázad eseményeit és megérteni a jelent.

Jegy

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás: