Események betöltése

Győrbe érkeztek a “titkos gyűjtemény” képei

  • Ez az esemény elmúlt.
 

Győrbe érkeztek az úgynevezett “titkos gyűjtemény”, Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekciójának darabjai, amelyet december 12-től lehet megtekinteni. A művekről és a gyűjtő életéről Molnos Péter készített könyvet. 

Kétszáz éve még arisztokraták gyűjtöttek műkincset, száz éve iparbárók, a Kádár-érában már sima modorú nőgyógyászok és szorgalmas kisiparosok. Köztük egy munkaszolgálatot, koncentrációs tábort megjárt újlipótvárosi mészáros. Miből tellett egy mészárosnak Kosztára, Mednyánszkyra és Aba-Novákra? Csalamádéból. A kóser húsbolt polcain sorakozó savanyúságok kuporgatott hasznából.

Kövesi István

Kövesi István, a Budapesti Izraelita Hitközség Kóser Hússzékének üzletvezetője – helyieknek csak a Csanády utcai zsidó mészáros – nem ért rá presszózni. Hajnalban darabolt, reggel nyitott, délben mért, este standolt. Inkább műszak után áthívta a boltba a körúti bizományi becsüsét, hogy kikérje a véleményét: mibe érdemes fektetni. A sokat látott, hat általánost végzett mészáros csendben és módszeresen kezdte a gyűjtést. Nem a körúti BÁV keddi és pénteki friss árujára csapott le, hanem jól felkészülten, konkrét listával és vastag pénztárcával érkezett a MOM Csörsz utcai Művelődési Házába, készen a végsőkig kitartó licitre. Aztán híre ment, hozták a képeket a boltba, keresték őt más gyűjtők, ha megszorultak és volt eladó festmény. És ő is megfordult műtermekben, festők hagyatékából csemegézett értő szemmel és biztos ízléssel. Vajon miből tellett egy mészárosnak Kosztára, Mednyánszkyra, Anna Margitra, Derkovitsra, Kádárra, Kassákra vagy Aba-Novákra? Csalamádéból. A kóser húsbolt polcain sorakozó savanyúságok kuporgatott hasznából.

Rippl-Rónai: Lazarine papagájjal

A gyűjteményt eddig a Kieselbach Galériában lehetett megnézni 6 napon át, december 12-től Győrben látható a kiállítás jövő év március 31-ig.

Annak pedig, aki nem jut el március végéig Győrbe, megvásárolhatja a mészáros életét és gyűjteményét feldolgozó kötetet, amelyet Molnos Péter készített. A kivételes műgyűjtő hentesként gyakran pénzt is csomagolt a hús mellé, ha tudta, hogy szegény ember asztalára kerül a nála vásárolt hús.

Forrás: nol.hu + librarius.hu + mti

 

Kiállítás:

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr, Király utca 17., 2013. december 12. – 2014. március 31.

Könyv:

Molnos Péter: A titkos gyűjtemény

Kieselbach Galéria, Budapest,2013

240 oldal, kemény kötés

ISBN 978 615 5199 05 9

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»