Események betöltése

Teleki 44 projekt: Hogyan éltek a zsidók a Józsefvárosban?

  • Ez az esemény elmúlt.
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Konferenciát szervez a Gláser Jakab Alapítvány az elfeledett józsefvárosi zsidóságról szeptember 22. és 24. között. Az elmúlt közel két évben az alapítvány munkatársai rekonstruálták a városrész zsidó történelmét. A munka célja, hogy megragadja a hely igazi szellemét a Soá előtti és utáni időkből. Előadnak többek között: Judit Niran Frigyesi, Hegedűs Pál, Kovács Éva, Michael L. Miller, Toronyi Zsuzsanna.

A VIII. kerületi zsidóság múltja eddig kívül esett a társadalomtudósok érdeklődési körén. A 2012 őszén indult Teleki’44 nevű projekt során számos interjút készített a Gláser Jakab Alapítvány az egykor itt élt vagy ma is itt élő emberekkel.

Az elmúlt közel két évben az alapítvány munkatársai rekonstruálták ezen városrész zsidó történelmét, fontosabb eseményeit. Az egyéni sorsokon és levéltári kutatásokon alapuló munka célja, hogy megragadja a hely igazi szellemét a Soá előtti és utáni időkből. Továbbra is gyűjtjik az adatokat, a dokumentumokat és a történeteket.

A több mint 20 önkéntes munkájának és közreműködésének köszönhetően az idei év végén megjelenik “Sirat minket az eső”: a vészkorszak eseményei a Teleki téren című esszékötet; valamint a munka során gyűjtött korabeli családi és sajtófotókat is tartalmazó, A stiebel: az utolsó imaház a Teleki téren címet viselő fotóalbum.

Konferencia címe: Fiatalok és fiatalabbak találkozója – Konferencia az elfeledett józsefvárosi zsidóságról

Helyszín: Kesztyűgyárban (Mátyás tér 15.) és az Imaházban (Teleki tér 22.)
Időpont: szeptember 22-24

Konferencia programja: gjea.eu/konferencia/program

Konferencia előadói: gjea.eu/konferencia/eloadok