Események betöltése

Tárlatvezetés a budavári mikvében

  • Ez az esemény elmúlt.
  Várkert Bazár Ybl Miklós tér 2-6
Budapest, 1013 Magyarország
  Izraeli Kulturális Intézet
Honlap:
http://www.izraelikultura.hu/
 

Fedezd fel velünk a Várkert Bazár titkait! A mikve feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt az addig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett.

A feltárt és felújított pincerendszer egyik legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve. A kőzetbe kézzel kivájt középkori sekély fürdőrészt a hagyományoknak megfelelően természetes víz táplálta. A feltárás, majd az azt követő felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található a szinte teljes épségében megmaradt rituális zsidó fürdőben.

mikve

A Budavári Palota elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be: a királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész pincéit a munkálatok alatt viszonylagos épségben sikerült feltárni.

A mikve feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt az addig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett. (Közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt valamikor a 13. században – sajnos a feltárás és a dokumentáció után a zsinagógát visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.)

A Building Bridges szervezésében most for free el tudsz jönni velünk november 23-án erre a programra. A jegyek száma limitált és regisztrációhoz kötött: http://bit.ly/1k4GIrU!

A regisztráció a visszaigazoló e-mail után válik teljessé.

A Building Bridges program a Partnership2Gether támogatásával valósul meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»