Események betöltése

Sztehlo-gyerekek voltunk

  • Ez az esemény elmúlt.
  Goldmark Terem Wesselényi u. 7
Budapest, 1077 Magyarország
 

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a második világháború vége közeledtekor a  zsidóüldözés és a tomboló nyilasterror idején mintegy 2000 ember, nagyobbrészt  gyermek életét mentette meg, majd a háborút követően újszerű pedagógiai elveket vallva gyermekotthont létesített, ahol menedéket nyújtott az árván maradt, vagy a  háborúban megtépázott családok gyermekeinek.

Sztehlo Gábor neve egyre ismertebbé válik hazánkban, jóllehet csaknem 50 esztendeje már, hogy elhunyt. Köszönhető ez annak a kései felismerésnek, hogy tette, igaz emberi kiállása az életveszélyt is vállalva a segítségre szorulók diszkrimináció mentes megsegítésére,  minden korban példamutató értékű. Így emlékeznek vissza az u.n. Sztehlo-gyerekek is, akik a hosszú évtizedek elmúltával is összetartanak.

A „Sztehlo-gyerekek voltunk” c. kötet, amelyet most az olvasó kézbe vehet, összesen 33 visszaemlékezést foglal magában, amelyekből megismerhetjük kinek-kinek az esetében, milyen körülmények vezettek oda, hogy Sztehlo Gábor segítségére szorult, hogyan alakult a vele való kapcsolata és tetten érhető-e ennek a kapcsolatnak hatása személyiségére, későbbi életútjára.

Az olvasó a változatos egyéni történeteken keresztül izgalmas kirándulást tehet a második világháború szörnyű időszakára és az azt közvetlenül követő évekre. A történetek olvasása során tettein keresztül megismerhetjük Sztehlo Gábor példamutató személyiségét, és diszkriminációt nem ismerő szellemiségét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!